Levensecht leren
Levensecht leren is een manier waarbij kinderen leren door middel van ervaringen die dicht bij hun eigen leefwereld liggen. Wij zijn ervan overtuigd dat het de kinderen helpt om de verbanden tussen wat ze leren en hun dagelijkse leven te begrijpen.
Hoe doen we dit?
Levensecht leren, ook wel ervaringsgericht leren genoemd, houdt in dat kinderen leren door actieve deelname aan activiteiten die relevant en betekenisvol voor hen zijn.
We bieden hen praktische opdrachten aan die ze op hun eigen manier tot een goed einde brengen. Probleemoplossend denken, zelfredzaamheid wordt hierbij gestimuleerd.
Onze klassen zijn zo ingericht dat er mogelijkheden gecreƫerd worden om samen te werken aan opdrachten op maat van hun kunnen en leeftijd.
Het levensecht leren gaat hand in hand met de verschillende didactische uitstappen.
Onze derde graad gaat nog een stapje verder met het levensecht leren in hun buitenklas.
Daar werken ze samen met vrijwilligers en de middenschool om hun eigen moestuintje, hun snoepbosje te onderhouden. Van aanplant tot oogst zijn de leerlingen nauw betrokken. In de buitenklas wordt er gewerkt aan heel wat doelen binnen de domeinen wiskunde/ruimte, natuur, gezondheid, sociale vaardigheden op een speelse, actieve manier.
Levensecht leren maakt het onderwijs dynamischer en relevanter voor kinderen, waardoor ze gemotiveerd zijn om te leren en hun kennis toe te passen in hun dagelijks leven.