Digitaal leren

Digitale geletterdheid in de kleuterklassen

Bij onze basisschool hechten we veel waarde aan digitale geletterdheid, zelfs al vanaf de kleuterklassen. Met behulp van tablets oefenen onze jongste leerlingen diverse vaardigheden die essentieel zijn voor hun ontwikkeling. 

Enkele voorbeelden:

  • Wiskundige begrippen: Door middel van interactieve spelletjes en oefeningen maken de kleuters kennis met basisbegrippen zoals tellen, vormen en patronen.
  • Woordenschat herhalen: Tablets bieden een speelse manier om nieuwe woorden te leren en bestaande woordenschat te herhalen, waardoor de taalvaardigheid van de kinderen wordt versterkt.

Onze aanpak zorgt ervoor dat technologie op een verantwoorde en educatieve manier wordt geïntegreerd in het leerproces, waardoor de kleuters niet alleen plezier hebben, maar ook belangrijke vaardigheden opdoen die hen voorbereiden op de toekomst.
 

Digitale geletterdheid in het lager

In het lager trekken we de lijn door en blijven we inzetten op digitale geletterdheid. 

  • Eerste graad: Hier gebruiken de leerlingen tablets om o.a. sommen te oefenen en de tafels te automatiseren. Dit gebeurt op een speelse manier, zodat de aangebrachte leerstof op een leuke en effectieve manier wordt ingeoefend.
  • Tweede graad: Hier werken de leerlingen met tablets en Chromebooks op verschillende oefenplatformen. Daarnaast zetten we de eerste stappen in de Microsoftomgeving, waar de leerlingen leren werken met programma's zoals Word en PowerPoint.
  • Programmeren en coderen worden geïntroduceerd als leuke uitdagingen voor de leerlingen. Deze activiteiten stimuleren het logisch denken en probleemoplossend vermogen.
    Via een oefenplatform zetten we ook vanaf het vierde leerjaar in op hun typvaardigheid.
  • Derde graad: In de derde graad krijgt elke leerling zijn/haar eigen laptop. Deze laptops worden gebruikt om de leerstof op een andere manier in te oefenen en om gericht informatie op te zoeken. Hierbij besteden we ook uitgebreid aandacht aan de valkuilen van internet en sociale media, zodat de leerlingen leren hoe ze veilig en verantwoord online kunnen zijn. Programmeren en coderen krijgen hier een andere dimensie door onze jaarlijkse deelname aan de legochallenge. 

Door deze aanpak zorgen we ervoor dat onze leerlingen niet alleen vertrouwd raken met technologie, maar ook belangrijke vaardigheden ontwikkelen die hen voorbereiden op de toekomst.