Dronkenput
Een geniale mislukking: De Dronkenput
Met de toeristische expansie van Middelkerke nam de behoefte aan drinkwater snel toe. Daarom besloot de gemeenteraad in 1897 een betonnen leiding aan te leggen, vanaf het kanaal Plassendale-Nieuwpoort, tot aan een grote vergaarbak (500 m³) in de Veldstraat. Het ontwerp was van ingenieur Vierendeel. De firma Howatson zou voor de zuivering van het water instaan.
Van bouwblunder ...
De aannemer die het reservoir moest bouwen, de firma Blaton-Aubert uit Brussel, had vanaf de start van de werken te kampen met grote moeilijkheden wegens de drassige, waterzieke ondergrond. Toen de reuzenbak eindelijk was geplaatst, maar nog niet gevuld, werd hij in de nacht van 1 december 1897 door de kracht van het stijgende grondwater weer opgestuwd. Heel de constructie, die maar liefst 213 ton weegt, kwam scheef te staan in een helling van 12%. Alle pogingen om de bak opnieuw te laten zakken liepen uit op faliekante mislukkingen. Omdat niemand de kosten van de afbraak wilde dragen, bleef de vergaarbak bewaard… tot op de dag van vandaag. Het is een van de oudste gewapende betonconstructies van België! In 2002 werd de Dronkenput als monument beschermd.
... tot toeristische attractie!
Het schaamrood op de wangen van de Middelkerkse beleidsverantwoordelijken verdween snel toen bleek dat deze vergaarbak een grote aantrekkingskracht uitoefende op toeristen. Het is duidelijk waarom: de scheve muren en pijlers en hellende vlakken, in combinatie met de vlakke waterspiegel, brengen de menselijke zintuigen volledig in verwarring. Bezoekers ervaren hierdoor evenwichtsstoornissen en hebben het gevoel ‘dronken’ te zijn. Hilariteit verzekerd!
Middelkerke was niet blind voor deze kans en begon de vergaarbak toeristisch te exploiteren. Gemeentewerkman Ambroos Swaels kreeg een kepie en een nette jas aangemeten en werd prompt aangesteld als toezichter. De Dronkenput was geboren!
Technische gegevens
Bouwjaar: 1897
Afmetingen: 14,2 (l) x 8,5 (b) x 4,5 (h)
Inhoud: 500m³
Gewicht: 213 ton
Hellingsgraad: 12%
Ingenieur: Arthur Vierendeel (Leuven, 1852 – Ukkel, 1940)
Aannemer: Blaton-Aubert, Brussel
Beschermd als monument: 10/06/2002
Bezoek de Dronkenput
Voor wie?
Voor iedereen gratis en vrij toegankelijk.
Openingsuren?
Vanaf 21 juni: 9 - 20 u.
Vanaf 21 september: 9 - 17 u.