Assistentiewoningen: "We zorgen ook voor een sociaal netwerk"

“Zelfstandig wonen met een groot veiligheidsgevoel.”

Annelies Vandamme en Richard Doeven beheren de gemeentelijke assistentiewoningen. Sinds 2020 kunnen oudere mensen met een ‘zekere graad van zelfredzaamheid’ één van de 60 nieuwe assistentiewoningen betrekken.

Volgens Annelies kiezen de bewoners van de assistentiewoningen voor het veiligheidsgevoel en de woonondersteuning. “Hoewel onze bewoners best nog zelfstandig zijn, verlangen ze iets meer ondersteuning. Of het nu gaat om medische zorg of logistieke steun, wij garanderen hulp binnen de 30 minuten.”

"We zorgen ook voor een sociaal netwerk"

Er zijn nog voordelen aan wonen in de assistentiewoningen.

“We zorgen ook voor een sociaal netwerk. Zo nodigen we hen twee keer per maand uit voor activiteiten in het lokaal dienstencentrum en mogen ze dagelijks aanschuiven in het wijkrestaurant.”

foto gemeente Middelkerke

“Onze bewoners hebben keuze- en bewegingsvrijheid. Met de meerwaarde van ondersteuning hebben ze dus langer zicht op een zelfstandig leven. Wanneer de zorgnood groeit, staan onze bewoners ook al op onze radar. Zo kunnen we heel gericht ondersteunen en doorverwijzen naar andere instanties in het lokale netwerk.”

"We volgen onze bewoners nauw op"

Momenteel zijn alle assistentiewoningen bewoond. Om in aanmerking te komen voor de wachtlijst moet je ouder zijn dan 65 jaar, 5 jaar in Middelkerke wonen en een bepaalde graad van zelfredzaamheid hebben.