Veilig barbecueën 10 tips
Onze brandweermannen hebben 10 essentiële tips voor wie wil veilig barbecueën
- Gebruik bij het aanmaken van de barbecue bij voorkeur aanmaakblokjes of speciale aanmaakvloeistof, maar NOOIT benzine, methanol, petroleum of spiritus.
Bruine aanmaakblokjes zijn milieuvriendelijk, onbeperkt houdbaar, reukloos en niet giftig. Plaats bruine aanmaakblokjes altijd bovenop en nooit onder houtskool of briketten. Zo is de juiste zuurstoftoevoer gegarandeerd
- Wacht tot de kolen niet meer gloeien, maar een witte laag om zich heen hebben. Dan is de tijd rijp om het eten erop te bereiden.
- Houd bij een houtskoolbarbecue altijd een emmer water of brandblusser bij de hand.
- Kinderen zijn van nature uit zeer nieuwsgierig en komen graag een kijkje nemen. Bereid je kinderen voor wanneer je gaat barbecuen en wijs hen op de gevaren (van o.a. te dicht bij de barbecue te komen).
- Plaats de barbecue op een stevige, stabiele, vlakke ondergrond. Zorg dat de barbecue niet omver gelopen kan worden door spelende kinderen of huisdieren.
Zet de barbecue op een windvrije plaats of scherm de barbecue af met een windscherm. Vooral in de buurt van tenten kunnen vonken gemakkelijk brand veroorzaken.
- Er is slechts één verantwoordelijke voor het barbecuen zelf: de Barbecue Master.
Gouden regel: Wie bakt = is BOB (en drinkt dus niet)!
- Prik niet in het vlees, dit spat en geeft extra vlammen.
- Verplaats nooit een warme (brandende) barbecue.
- Houtskool blijft urenlang nagloeien. Zorg ervoor dat alles goed dooft. Gebruik, indien nodig, zand of water bij het doven.
Ruim de as pas op als de barbecue helemaal afgekoeld is!
- Het rooster proper maken kan je doen door het onder te dompelen in warm water met een beetje Javel. Dit tast het rooster niet aan en alles weekt er vlot vanaf.