Wespen, bijen en hoornaars

De hommel en de bij zijn beschermde insectensoorten waardoor de nesten niet vernietigd mogen worden. De hommels en bijen vormen geen reëel gevaar naar mensen toe. Ze zijn niet agressief en steken enkel in uitzonderlijke gevallen, namelijk als ze zich bedreigd voele
Daarnaast leveren de hommel en de bij een belangrijke bijdrage aan het milieu. Ze zijn belangrijke bestuivers, dragen bij aan het behoud van de diversiteit van de planten en zorgen voor een natuurlijk evenwicht. Door het stuifmeel van de ene bloem naar de andere te brengen, verzekeren de hommels en bijen de bevruchting van de planten. Door deze kruisbestuiving verbetert ook de kwaliteit van de vruchten van de plant.

Hommel- en bijennesten komen voor in bloemrijke gebieden zoals tuinen, akkers en boomgaarden. Je vindt ze in de grond, in bomen, muurspleten, ...

Wat doen als je een hommel- of bijennest vindt?

Je kan het nest gewoon laten zitten. Hommels en bijen vallen zelden aan, en leveren een belangrijke bijdrage aan het milieu.

In sommige gevallen bevindt het nest zich op een vervelende plaats. In dergelijke gevallen neem je best contact op met een imker. Hij zal het nest verplaatsen of handige tips meegeven hoe je het nest zelf op een veilige manier kan verplaatsen.

Wespennesten

Wespennesten kunnen verwijderd worden via de brandweer. Hiervoor betaal je 72,60 euro. De betaling gebeurt onmiddellijk via Payconiq/QR-code of nadien via overschrijving/factuur.

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een soort wesp die behoort tot het geslacht van de hoornaars.

Het is een invasieve exoot die gevaarlijk is voor de bijen en wespen.

Hoe kan je een Aziatische hoornaar herkennen?

Een Aziatische hoornaar heeft een zwarte borst en een brede gele band op het achterlijf. Door de band is een hoornaar 2 cm lang.

Waarom is een Aziatische Hoornaar schadelijk voor de bijenpopulatie?

Net zoals andere wespensoorten voedt de hoornaar haar larven met ‘vlees’. Andere insecten dus. Concreet: 40% honingbijen en 60% andere insecten, waaronder wespen. Daarom vormen ze een groot gevaar voor de honingproductie en de biodiversiteit. 

De Europese hoornaar is nog iets groter, heeft een oranje/rode kop, de vleugels zijn geel en de borst geel met zwart. De Europese hoornaar is niet schadelijk voor de andere bijen en wespen.

Hoe Aziatische hoornaars opsporen, verdelgen en verwijderen?

Sommige imkers vaardigen een zogenaamde 'license to kill' uit voor koninginnen van Aziatische hoornaars vanaf februari, want dan vliegen ze uit om nesten te maken. Die koninginnen drinken in de late winter/vroege lente bij het uitvliegen vooral boomsappen en zitten dan vaak laag bij de grond. Niet meteen een leuke oproep, maar het doden van zoveel mogelijk koninginnen bespaart, volgens de imkers heel wat inspanningen later in het jaar en het biedt de meeste kans op het beschermen van de bestaande bijenpopulaties.

Het indijken van de hoornaarpopulatie vergt een haast militaire aanpak. Maar ook burgers kunnen helpen. Wanneer je een hoornaarnest spot; kan je dit melden via Vespawatch. Deze vrijwilligers nemen dan de nodige stappen: opsporing van het nest en verdelging en verwijdering ervan. 

Selectieve vallen

In de loop van de lente hangen de vrijwilligers van Vespawatch in samenwerking van het gemeentebestuur op strategische plaatsen selectieve vallen waar enkel Aziatische hoornaars in gevangen worden.

Meld nesten van Aziatische hoornaar