Honden
Wet op de dierenbescherming
Iedereen die een dier verzorgt of houdt, moet maken dat het dier niet geremd wordt in zijn bewegingsvrijheid en gezondsheidstoestand, zodat het dier aan geen letsels lijdt of aan pijnen blootgesteld wordt.
Het dier moet aangepaste huisvesting, verzorging en voeding krijgen.
Honden op het openbaar domein
Honden worden overal op het openbaar domein toegelaten, mits ze aan een leiband gehouden worden.
Uitzondering: het is verboden met honden te komen op:
- begraafplaatsen
- gemeentelijke centra
- gemeentelijk zwembad.
Enkel assistentiehonden en politie met politiehond vormen hierop de uitzondering.
Het is steeds verboden dieren te laten baden in de vijvers of andere waters van openbare parken, plantsoenen en natuurgebieden.
Honden aan de leiband
Honden moeten altijd aan de leiband lopen op:
- openbare wegen en plaatsen,
- de duinen,
- verharde wandelpaden en kleischelppaden, aanlsuitend op de zeedijkwandelweg
- kampeerterreinen,
- parken en plantsoenen,
- zeedijk,
- binnen de bebouwde kom (aangegeven door verkeersbord F1 ‘bebouwde kom’),
- passages voor het publiek toegankelijk privégebied;
Hondenweide
In Middelkerke is een hondenweide waar honden vrij kunnen rondlopen met hun baasje. De hondenweide bevindt zich in de Koninginnelaan, ter hoogte van WZC Haerlebout.
Ook in Westende is een hondenweide aan de Hofstraat ter hoogte van Voetbalstraat.
Honden op het strand
Buiten het hoogseizoen: 16/09 tot en met 14/06
In de periode tussen 16 september en 14 juni mag je met de hond op het strand rondlopen. De hond dient wel aan een leiband van maximum 2 meter te lopen. Op de hieronder beschreven hondenstranden mag de hond aan een leiband tot 10 m of mag de hond zelfs vrij lopen. Eventuele uitwerpselen van de hond, dienen door de begeleider opgeruimd te worden.
Tijdens het hoogseizoen: 15/06 tot en met 15/09
In de zomer, van 15 juni tot en met 15 september, is het verboden om met je hond op het volledige strand te wandelen.
De enige uitzonderingen die gemaakt worden, zijn voor:
- personen met een handicap die begeleid worden door assistentiehonden;
- politieambtenaren met hun politiehond in de uitoefening van hun dienst;
- aangestelden van een erkende bewakingsonderneming in de uitoefening van een door het gemeentebestuur vergunde bewakingsopdracht met hun waakhond.
In het hoogseizoen zijn honden op het strand toegestaan in 3 specifieke zones/hondenstranden:
- Op de strook van de bewaakte zone ter hoogte van de Louis Logierlaan, vanaf het strandhoofd ten westen van het sportstrand. Honden dienen aan een leiband van maximum 10 meter gehouden worden.
- Op de strook vanaf het strandhoofd ten oosten van de bewaakte zone 'Carlton' (ter hoogte van het verlengde van de Sluisvaartstraat) en verder in oostelijke richting tot de gemeentegrens met Oostende. De honden mogen er vrij rondlopen.
- Op de strook vanaf het strandhoofd ten westen van de bewaakte zone 'Cristal Palace' (ter hoogte van de Idyllelaan) en verder in westelijke richting tot de grens met stad Nieuwpoort. Honden dienen aan de leiband van maximum 10 meter gehouden te worden.
(klik op de afbeelding om te vergroten)
Honden in het park
Honden moeten in het park aan de leiband blijven.
Het is verboden honden te laten baden in vijvers of andere waters van openbare parken.
Hondenpoep
De begeleiders van een hond, met uitzondering van blinden, moeten steeds en overal de uitwerpselen van hun hond onmiddellijk verwijderen met een hondenpoepzakje. Het gebruikte zakje moet in een vuilnisbak gedeponeerd worden, of in een speciaal daarvoor voorziene hondenpoepbuis indien die aanwezig is in de buurt.
Hondenpoepzakje
Wanneer je gaat wandelen met je hond, moet je steeds in het bezit zijn van een zakje voor hondenpoep. Uitgezonderd blinden met blindengeleidehond.
Het zakje moet voldoende groot zijn om dichtgeknoopt te kunnen worden. Het zakje moet op het eerste verzoek van de bevoegde persoon getoond kunnen worden.
Hondenpoepzakjes mogen gedeponeerd worden in de straatvuilnisbak, hondenpoepbuis of meegenomen worden tot de woon- of verblijfplaats. het is verboden het zakje met uitwerpselen langs plantsoenen, straten, voetpaden en/of in de straatkolken of rioolmonden achter te laten.
Gedrag van/naar honden
Een kwaadaardige hond moet een muilband dragen.
De begeleider dienst steeds zijn hond in bedwang te houden en te beletten dat de openbare orde wordt verstoord door zijn hond.
Het is verboden honden aan te hitsen, ze niet tegen te houden wanneer ze andere personen aanvallen, hinderen of volgen.
Het is verboden honden bang of woedend te maken, zelfs als er geen kwaad of schade uit volgt.
Huisvesting en honden
Het is verboden in de woningen een levend dier te houden dat onaangenaamheden veroorzaakt, vastgesteld door de gezondheidsdienst.
Het is alleen toegelaten er te houden op koeren en omheinde plaatsen, wanneer alle maatregelen zijn getroffen om te voorkomen dat de omwonenden zouden gevaar oplopen.
Disclaimer
Deze pagina heeft een informatief karakter. Er kunnen geen rechten uit geput worden. Het vervangt geenszins de reglementen, beslissingen en/of vergunningen op basis waarvan de informatie is verwerkt.