Onze-Lieve-Vrouw-Visitatiekerk

De Eerste Wereldoorlog vernietigde Lombardsijde volledig. Ook van het 18de eeuwse bedevaartskerkje bleef toen niets meer overeind. In de plaats kwam een neoromaanse bakstenen kerk, ontworpen door de Oostendse architecten Henri Carbon en Charles Pil. De nieuwe kerk werd ingewijd door bisschop Lamiroy in oktober 1935.
De kerk van Lombardsijde is steeds een belangrijke bedevaartsoord geweest voor de ijslandvaarders en vissers uit de ruime regio. Zij kwamen er een behouden vaart afsmeken. Ze richtten hun gebeden hiervoor tot het 16de eeuwse houten beeld, 'Onze-Lieve-Vrouw van Lombardsijde' - 'Ster der Zee', dat ooit op het strand was aangespoeld. Wellicht was het beeld afkomstig van een schipbreuk.
Uit dankbaarheid voor verkregen gunsten werd het beeld beladen met kostbare juwelen en gewaden. Er werden ook meerdere scheepsmodellen en zilveren ex-voto's geschonken. Slechts een klein deel van deze schat overleefde de oorlog. De wonderen die aan dit beeld worden toegeschreven, werden door glazenier Cor Westerduin in de glasramen verwerkt.
In de kerkhofmuur, buiten, werden 14 kapelletjes gemetseld waarin, aan de hand van schilderingen, het verhaal verteld wordt van Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën.