Prinsenvelddreef
Deze rustige straat in een Lombardsijdse woonwijk verwijst naar een beroemde, historische veldslag uit 1600 tussen Nederlanders en Spanjaarden. Het is een voorbeeld van een straatnaam waar een mooi verhaal achter zit: dat van Lombardsijde als bloedig krijgstoneel in de Europese geschiedenis.
Bekendste onbekende slag
“Op het Prinsenveld werd de bekendste onbekende slag uit onze geschiedenis gestreden ”, zeggen de Nederlanders. “Iedereen kent de datum, maar weet niet goed meer waarvoor hij staat”. Tik “1600” in een internetzoekmachine, veel kans dat ‘slag bij Nieuwpoort’ bij de suggesties verschijnt. Wat heeft dit nu te maken met de Prinsenvelddreef? Wel, de straatnaam verwijst naar die roemruchte veldslag die plaatsvond in de duinen en op het strand op de rechteroever van de Ijzer, ongeveer waar nu het militaire kamp van Lombardsijde is.
Stukje geschiedenis, iemand?
Tijdens de 80-jarige Oorlog (1568-1648) leverden de Staatse troepen (wat later Nederland zou worden) een lange, felle strijd voor onafhankelijkheid van Spanje. In een poging om Duinkerke in te nemen, geraakte het leger van prins Maurits van Nassau (zoon van Willem van Oranje) bij Nieuwpoort slaags met de Spaanse troepen. Terloops: een zijstraat van de Prinsenvelddreef draagt dezelfde naam als deze bevelhebber.
Felbevochten winst voor Oranje
Op het strand van Lombardsijde stonden 20.000 soldaten tegenover elkaar en de Nederlanders behaalden de overwinning na drie uren strijd met wisselende kansen, waarbij de Spanjaarden uiteindelijk 3.000 man verloren die ter plaatse hun massagraf kregen.
Pyrrhusoverwinning met veel symboliek
De slag bij Nieuwpoort was voor de Nederlanders een Pyrrhusoverwinning die hen toen enorm veel prestige opleverde, maar uiteindelijk niet veel terreinwinst opbracht. De Nederlanders konden niet doorstoten naar Calais, ze konden zelfs Nieuwpoort niet innemen én ze leden zelf ook veel verliezen. In 1604 zou ook Oostende verloren gaan, na een bloederig beleg.
Uiteindelijk werd de hele Vlaamse kust Spaans. Maar, de Nederlanders behaalden op het Lombardsijdse zand wel een historische overwinning tegen hun ‘onderdrukker’. En 1600 is een mooi rond getal, dat onthoudt makkelijk.
Wie kan ons helpen?
Er rest ons nog één vraagje, waarom eindigt deze straatnaam op ‘dreef’? De karakteristieke bomen voor dat gedeelte van de naam ontbreken. We moeten helaas het antwoord daarop schuldig blijven. Misschien weet iemand anders het wel?
Laat het ons weten via erfgoed@middelkerke.be