Kalkaartstraat

In elke Sirene maken we een portret van één van de 345 straatnamen in Middelkerke. In dit nummer schetsen we het bijzondere verhaal van de geasfalteerde grens tussen Middelkerke en Oostende.  Zeker een rijke geschiedenis al moet je daar de grilligheid over het grondgebied bijnemen. Dus neem een kop koffie, concentreer je en leer alles over de Kalkaertstraat… of was het nu Kalkaartweg?

Tussen vel en vlees

De Kalkaertstraat is altijd al een grensstraat geweest. De Kalkaertstraat ligt op grondgebied Oostende  en de Kalkaartweg op grondgebied Middelkerke. Wie geen last heeft van grensverwarring mag gerust onderstaande passage lezen. Voor de anderen verwijzen we graag naar de volgende subtitel ‘Drie ankerpunten’. ;-)

Grensgeflirt

Wanneer je start aan het rondpunt waar de Oostendelaan (Middelkerke), de Nieuwpoortsesteenweg (Oostende) en de Kalkaertstraat (Oostende) samenkomen, loopt er een stukje Kalkaertstraat (Oostende) richting zee, tot op het kruispunt met de Duinenweg (Middelkerke) en de Duinenstraat (Oostende). In dit stukje bevindt zich de ingang naar het domein Raversyde (daar komen we meteen op terug).

‘t Leedje

Je kan vanop het rondpunt uiteraard ook richting Leffinge rijden, via de Kalkaertstraat (Oostende). Aan je rechterkant passeer je de twee inritten naar het shoppingcenter (Middelkerke) én een afslag naar een nieuw bedrijventerrein: ‘de Kalkaart’. Links zie je de terreinen van de luchthaven van Oostende (voor de fusie van 1971 Raversijde, dus Middelkerke). Verderop steek je een waterloopje over: het Albertusgeleed. Dat is een overblijfsel van de getijdengeul die tot de 6de eeuw het eiland Testerep scheidde van het vasteland. Dit waterloopje vormt vandaag de grens tussen de deelgemeenten Middelkerke en Leffinge.

Drie ankerpunten

In de eerste flauwe bocht naar rechts komen we op grondgebied Leffinge, waardoor de straatnaam verandert in Kalkaartweg. Op dit punt zien we al drie belangrijke Leffingse ankerpunten liggen: het Groot Kalkaertsleen, de Fleriskothoeve en de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Leffinge. Deze weg was vroeger al een verbindingsweg tussen de zee en Leffinge. Welk dorp lag er toen aan zee? Walraversijde. Een middeleeuws vissersdorp uit de 15de eeuw dat uitstierf maar vandaag gedeeltelijk gereconstrueerd wordt op het domein Raversyde.

Camping aan de plas

Wie op dit grenspunt links afslaat, komt op een kasseiweggetje terecht. Dat leidt naar de oude ingang van camping De Kalkaert en de gelijknamige waterplas. Die plas ontstond begin jaren zestig bij de aanleg van de luchthaven. Leffingse kinderen kwamen hier zwemmen, op weg naar Raversijde. Vandaag dient de plas als waterbuffer. De camping bloeide in de jaren zeventig maar bleek zonevreemd en werd ondertussen opgedoekt.

Historische kasseien

Het is verwonderlijk om vast te stellen dat dit kasseibaantje recht naar het domein Raversyde loopt, ware het niet dat je op de luchthaven botst. Op een stratenplan uit 1819 zien we dat de weg doorliep tot aan de huidige Nieuwpoortsesteenweg. Daar vind je nog een restant van dit kasseibaantje, naast de eerste woning aan de rechterkant, net voorbij het vogelopvangcentrum. Het volledige traject naar Leffinge (inclusief huidige Fleriskotstraat) heette toen Heerweg van Raversijde naar Leffinge. Later werd dit de Fleriskotstraat, inclusief huidige Kalkaartweg. Pas sinds 1980 heet dit stuk Kalkaartweg. Het kleine stukje kasseiweg aan de luchthaven (‘richting Walraversijde’) heet nog altijd … Fleriskotstraat. Het officiële adres van camping De Kalkaert was: Fleriskotstraat 8, Oostende. Nog mee?

Van Kalkaertsleen tot Fleris

Verderop passeren we het Groot Kalkaertsleen. Deze mooie hoeve met walgracht, lag op een schorreneiland in de Testerepgeul en werd wellicht rond 1100 in gebruik genomen. De oorspronkelijke naam, Hof ter Waese, verwijst naar de drassige ondergrond. Sinds de 18de eeuw heet het Groot Kalkaertsleen, naar de familie de Kalkere die het in de 14de eeuw in leen kreeg. Het hof heeft nog steeds een unieke 18de - eeuwse rosmolen, een graanmolen aangedreven op paardenkracht.

De recent heraangelegde Kalkaartweg eindigt vandaag op een rondpunt bij die andere belangrijke hoeve, het Fleriskot en de straat richting Leffinge die naar de hoeve vernoemd werd.