“Zwerfvuil kost de gemeente handenvol geld”

Gepost op 07/10/2024

Tussen 7 en 13 oktober neemt Middelkerke deel aan de ‘Week van de Handhaving’. Geen overbodige actie als je weet dat sluik- en zwerfvuil één van de grootste ergernissen bij inwoners is. In dat kader intensifieert het gemeentebestuur deze week de controle en de handhaving tegen sluikstorten, hondenpoep en correcte afvaldeponering.

Dagelijkse prioriteit

De ‘Week van de Handhaving’ krijgt bovenlokale ruggensteun van Mooimakers. Dit initiatief van de Vlaamse Overheid geeft lokale besturen, wijkinitiatieven en andere gemeenschappen extra slagkracht rond sensibilisering en handhaving van sluikstorten en zwerfvuil.

“We zetten dagelijks veel middelen in om onze straten netjes te houden”

Stijn Gussé, directeur domein en gebouwen

Voor de dienst domein van de gemeente Middelkerke is de aanpak van zwerfvuil een dagelijkse prioriteit. Directeur Stijn Gussé licht toe. “We zetten dagelijks veel middelen in om onze straten netjes te houden. We investeerden afgelopen jaren in aangepast materiaal en we kennen uiteraard de gevoelige plaatsen. Soms lijkt het alsof het afval of het opwaaiend zand zich daar al dagenlang opstapelt, maar geloof me: wij grijpen heel snel in. Bij sommige weersomstandigheden en als het hier echt krioelt van het volk en lijkt afval opruimen zoals dweilen met de kraan open. De problematiek van hondenpoep is dan weer een hardnekkig verschijnsel dat toe te schrijven is aan enkele hardnekkige individuen.”

Over gans grondgebied

Welke acties doet Middelkerke dan concreet in het kader van de ‘Week van de Handhaving? “Onze preventiebeambten gaan de straat op en controleren de huisvuilzakken, doen gerichte hondenpoepacties en doen controleacties op de textiel- en glascontainers. En dat niet alleen in het toeristisch centrum, maar over gans het grondgebied”, besluit Stijn Gussé.