WZC De Ril, al 10 jaar een thuis voor Middelkerkse zorg

Gepost op 19/06/2023

Met de verhuis naar een nieuw gebouw groeide De Ril uit tot een warm, comfortabel en gerespecteerd woonzorgcentrum van de nieuwste generatie. En dat is te danken aan een ‘afgekeurd’ dossier, gezond verstand en slimme keuzes.


Verandering drong zich op


Huidig schepen voor welzijn en voorzitter van het Bijzonder Comité voor Sociale Dienstverlening Dirk Gilliaert was van bij het begin betrokken bij het denkproces en de uiteindelijke realisatie van het nieuwe woonzorgcentrum. Hij schetst hoe het idee voor een nieuw woonzorgcentrum tot stand kwam. “Begin de jaren 2000 werd duidelijk dat er op het toenmalige ‘rusthuis’ flink sleet zat. Niet alleen het gebouw was verouderd, ook de voorzieningen waren niet meer conform de steeds strenger worden zorgeisen. Eigenlijk werd het steeds moeilijker om kwaliteitsvolle, efficiënte en huiselijke zorg te garanderen. Om een voorbeeld te geven: onze zorgkundigen besteedden toen meer tijd om de bewoners te brengen naar de eetzaal, de kine of de badkamers dan aan eigenlijke verzorging. De kamers werden te klein en we hadden te weinig leefruimtes.”

 

Tweede keer, goeie keer


Ook Philippe Van den Abeele, directeur van het woonzorgcentrum, werkte mee aan de transitie van oud rusthuis naar nieuw woonzorgcentrum. “Het oorspronkelijke plan was om het bestaande rusthuis uit te breiden en te renoveren. Om kans te maken op broodnodige subsidies schreven we daarvoor een diepgaand zorgstrategisch plan. Helaas werd die versie door de hogere overheid niet goedgekeurd. Opnieuw naar de tekentafel dus… maar nu met een meer drastische keuze. Waarom geen volledig nieuw woonzorgcentrum bouwen? De verbouwing zou immers tot teveel compromissen, een moeilijk te controleren budget en ‘geforceer’ leiden. We kregen groen licht voor dat aangepaste plan, zorgden voor de nodige financiering en we hadden de fysieke ruimte.”


Nieuwe WZC deed bestaande zorgaanbod groeien


Dirk Gilliaert: “Inderdaad, dankzij subsidies van Vlaanderen en de provincie konden we ons project financieren. En uiteraard onze zorgcapaciteit gevoelig optrekken. Ga maar na… 75 in plaats van 60 woongelegenheden, 3 nieuwe gelegenheden voor kortverblijf en een nieuw dagverzorgingscentrum. En natuurlijk zou het comfort voor de bewoners ook stijgen. Het nieuwe project schiep ook ruimte voor ons dienstencentrum, want we konden die diensten uitbreiden in het oude gebouw. Dat bracht ons naar een welverdiende erkenning als Lokaal Dienstencentrum, zodat we deze service voor zorgbehoevende inwoners konden versterken.”


Vooruitdenken brengt op


Vandaag geniet WZC De Ril een uitstekende reputatie. Het comfort voor werknemers en bewoners blijft op hoog niveau. “Dat is uiteraard dankzij onze gemotiveerde medewerkers, maar ook dankzij het denkwerk bij de conceptie van de nieuwe Ril”, vertelt Philippe. “De bewoner stond altijd centraal in het denkproces. We besloten om het gebouw op maat van leefgroepen te ontwerpen. We zorgden voor korte verplaatsafstanden en overzicht in de verschillende ruimtes. Iedere leefgroep kreeg een eigen badkamer, facilityruimtes en zorgregistratiemodules. We kozen voor onderhoudsvriendelijk en duurzaam materiaal en investeerden in een centraal digitaal netwerk en handig sleutelplan. Daarom is De Ril vandaag nog altijd een ‘state of the art’ woonzorgcentrum.”
Dirk vervolgt: “Uiteraard dachten we toen ook aan de inkleding en interieur. Geen klinische kille kamers en donkere gangen meer. Bij de oplevering baadde De Ril in het zonlicht, fleurden kunstwerken de omgeving op en waren de kamers warm, lichtrijk en gezellig.”


Huzarenstukje dankzij helpende handen


“Uiteindelijk verhuisden we onze bewoners op 13 juni 2013. In één dag!”, zegt Dirk. Al het toenmalige OCMW-personeel stak toen de handen uit de mouwen.”


Site in volle bloei


Vandaag wonen zo’n 75 bewoners permanent in De Ril, ze krijgen ondersteuning door een warme ploeg van ongeveer 90 medewerkers. Enkele jaren geleden breidde het zorgaanbod nog uit met nieuwe assistentiewoningen. Ondertussen is de omgeving van de Ril helemaal geïntegreerd in de mooie groene zorgcampus. Klaar voor een bloeiende toekomst.