Waarom heet de Ezelstoet eigenlijk Ezelstoet?

Gepost op 16/01/2018

Op zondag 11 maart gaat de Ezelcavalcade voor de 59ste keer uit in en rond Lombardsijde. De jaarlijkse cavalcade van de Orde van de Ezel is een kleurrijke traditie die van Lombardsijde het carnavalsdorp bij uitstek maakt. In de volksmond wordt gesproken over Ezelstoet, terwijl Ezelcavalcade de officiële naam is.

Aan de Ezelcavalcade nemen zo'n vijftig praal- en carnavalswagens en verschillende muziekkorpsen deel. De stoet bereikt zijn climax op ‘de platse in Lombardsijde’ met Keizer Carnaval op kop.

Maar waarom heet die stoet eigenlijk Ezelcavalcade?

De polderboeren en tuinbouwers van Lombardsijde brachten indertijd hun verse producten vooral met ezels naar de markten. Ze stonden daar tot ver buiten de gemeentegrenzen om bekend. Lombardsijde is het carnavalsdorp van de kust en eert met de Ezelstoet dus een stukje elementaire geschiedenis.

Opgepast!

In het artikel over de Ezelstoet in het vrijetijdsmagazine Visit Winter 2018 is een jammerlijke datumfout geslopen. Daar wordt foutief vermeld dat de Ezelstoet op 18 maart plaatsvindt. De correcte datum is zondag 11 maart 2018.