Uitkijken naar tien jaar Tastoe

Gepost op 27/06/2023

Lekkere hapklare gerechtjes proeven met een prachtig zicht op zee? Dat kan opnieuw op zaterdag 2 en zondag 3 september tijdens Tastoe. Het bekende Middelkerkse culinaire event viert dit jaar zijn tiende verjaardag. Maar eerst is er als tussendoortje hopelijk nog een lange, hete zomer. Daarom blikken we - bij deze vooruitblik - ook even terug …

De menukaart voor deze jubileumeditie is al.  Het gesmaakte concept van lokaal lekkers, met gevarieerde en aangepaste dranken, in een prachtig kader staat opnieuw op het menu.

Eerste editie met veel wind

Maar hoe is al dat lekkers eigenlijk tot stand gekomen? Bram is al jaren Tastoe-coördinator van dienst. De eerste editie was vooral ‘Tastoe in open lucht’.

“Ja dat klopt”, beaamt Bram. “De eerste editie van Tastoe blijft memorabel bij bezoekers en standhouders. De eerste locatie van ons ‘culinair weekend’ was de zeedijk ter hoogte van de Zwaluwenlaan. Er was toen nog geen sprake van een groot tentendorp. De eetstandjes waren kleine tentjes midden op de zeedijk. De restaurateurs stonden letterlijk met hun ‘gat in de wind’. Het zand knarste tussen de tanden.”

Groep gemotiveerde standhouders

“Zelfs in die moeilijke omstandigheden, waren de deelnemende restaurants overtuigd van het potentieel van ons culinair event. Dat was – en is nog altijd trouwens - onze grootste sterkte: een groep gemotiveerde, ondernemende en volhardende standhouders.”

"We merken dat publiek en standhouders echt willen inzetten op lekker eten in een tof kader. Met die input organiseerden we Tastoe op een nieuwe locatie: het tentendorp deed zijn intrede op de dijk aan het iconische Grand Hotel Bellevue. Maar het was toen echt hondenweer. Opnieuw een memorabele editie dus (lacht). Het zand stoof en de tentzeilen wapperden heen en weer. Niettemin zette iedereen een tandje bij en konden we toch openen.”

Prachtige locatie

Om de charme van ons tentendorp alle kansen te geven, verhuisden we Tastoe naar de huidige locatie vlakbij het Sint-Laureinsstrand. Die opstelling biedt ook kansen voor een gevarieerder aanbod: het buitenterras met gastro-barbecue maakte zijn intrede en de Tastoesoirée is een absolute meerwaarde. Het eerste weekend van september is ook voor de deelnemende restaurants een beter moment. Iedereen is dan nog volop in zomermodus en er is een grotere kans op beter weer.”

“Je voelt het al… we kijken enorm uit naar de tiende editie”, besluit Bram.