Seaking brengt eresaluut aan Middelkerke

Gepost op 18/03/2019

De Seaking maakt op  donderdag 21 maart zijn allerlaatste vlucht na 43 jaar dienst en plant om 10u40 een herinnersvlag neer aan surfclub De Kwinte in Westende. 

Eresaluut Seaking

De reddingshelikopter 'RS05' overvliegt  de hele kustlijn van De Panne tot Knokke-Heist. In elke kustgemeente zal de bemanning een herinneringsvlag neerplanten.De Sea King was jarenlang een vertrouwd beeld aan onze kust. Sinds 1976 hebben de vijf toestellen samen bijna 60.000 vlieguren op de teller. Ze voerden 3.309 reddingsmissies uit en redden daarbij 1.757 mensen in benarde omstandigheden. Hun taak was veel ruimer dan enkel reddingsmissies. Zo werden de toestellen vaak ingezet voor dringende medische vluchten. Opmerkelijke reddingsoperaties en de TV-serie ‘Windkracht 10’ maakten de helikopters en hun bemanningen vermaard tot ver buiten onze landsgrenzen.

HERINNERINGSVAANDEL VOOR ELKE KUSTGEMEENTE

'De helikopter is onlosmakelijk verbonden met onze Belgische Kust', zegt Defensie. 'Tijdens deze laatste vlucht zal een bemanningslid een herinneringsvlag, met daarop de eindballans van 43 jaar dienst, samen met de burgemeester (of zijn afgevaardigde) op het strand van elke kuststad of –gemeente planten.' De Luchtmacht verwacht dat heel veel mensen de Sea King zullen komen uitwuiven tijdens zijn laatste vlucht over de kustlijn.

AFLOSSING VAN DE WACHT

De NH-90 NFH ‘CAIMAN’ helikopters zullen de reddingsopdracht van de Sea King integraal overnemen. Deze helikopter van de nieuwste generatie kan ook ingezet worden voor maritieme operaties vanop de fregatten van de Belgische Marine, zegt Defensie.