Scholen testen stemlokalen uit

Gepost op 10/10/2024

Nog voor de echte lokale stemming van zondag 13 oktober sloeg de verkiezingskoorts op donderdag 10 oktober al keihard toe in de stembureaus van Leffinge en Middelkerke. Tientallen leerlingen uit Leffinge en Middelkerke testten de stemlokalen en brachten er al hun – symbolische – stem uit. 

Wie zetelt in de leerlingenraad?

Alhoewel symbolisch… Er stond bij iedere proefstemming toch echt iets op het spel. Om 9 u. werden de leerlingen van De Bonte Pier uit Leffinge verwacht in het stemlokaal in De Zwerver. Het eerste en tweede leerjaar van juffen Kaat en Marijke konden er stemmen voor hun volgende klasfilm en bijhorend hapje. “De uitslag was overweldigend. Het volgende filmoment in de klas is voor ‘Sing’ en gelukkig hoeven we geen haring te kopen”, lacht juf Marijke. “Voor onze leerlingen zijn de verkiezingen echt wel een ver-van-mijn-bed-show, maar toch wilden we er iets rond doen, want je merkt in de klasgesprekken dat het wel leeft”, vult juf Kaat aan.

“Je merkt dat de verkiezingen leven, ook bij jongere kinderen

Idem voor het derde en vierde leerjaar van De Bonte Pier. Juf Shirley en meester Kevin organiseerden voor de gelegenheid de verkiezing van hun vertegenwoordigers voor de leerlingenraad en de sportverantwoordelijke. “We stelden zelfs een heus stembureau samen, inclusief voorzitter en secretaris”, zegt juf Shirley.

Juffen Eline en Ine van de derde graad volgden het voorbeeld van hun voorgangers en verkozen ook hun vertegenwoordigers van de leerlingenraad. “Zij kregen gedetailleerde uitleg over het stemverloop bij echte verkiezingen. Je merkt zelfs wat gezonde spanning bij onze kandidaten”, knipogen de juffen.

Van uithangbord tot aangescherpte stempotloden

Dat democratie en verkiezingen deel uitmaken van de lessen burgerschap in het eerste middelbaar is nogal logisch. Dus namen leerkrachtenTrees en Annemie contact op met Iris van de dienst burgerzaken om net als in Leffinge een symbolische verkiezing te houden. “Wij zoeken het beste uithangbord van onze school”, zegt Annemie. Terwijl  Trees en Annemie hun leerlingen uitleggen hoe de verkiezingen verlopen, verzekert Iris dat alle stem- en telbureau’s helemaal klaar zijn voor de verkiezing. “Ik deed net nog een controleronde met de voorzitter van het hoofdbureau en haar plaatsvervanger. Alles staat klaar en is goed bevonden. We moeten als het ware alleen nog de punten van de stempotloden aanscherpen”, lacht Iris. 

Klasdirecteur voor één dag

Juf Wendy nam het derde en vierde leerjaar van De Zandloper mee naar de stembureaus van De Branding voor de verkiezing van de klasdirecteur voor één dag. “Alles verliep enorm gedisciplineerd. Het was alsof ons gelegenheidsbureau dat al jaren doet! Uiteindelijk verkozen de klassen maar liefst 5 klasdirecteuren voor één dag: 4 voor het derde leerjaar en 1 voor het vierde.”

5 stemlokalen voor bijna 17.000 stemgerechtigden

In Middelkerke kunnen op zondag 13 oktober om en bij 17.000 stemgerechtigden hun stem uitbrengen in 5 stemlokalen verspreid over gans het grondgebied. Voor het gemeentebestuur is dat naast een administratieve ook een ferme logistieke klus die gecoördineerd wordt door Iris Arens, diensthoofd burgerzaken. “Exact één week na de vorige verkiezingen in juni startten we met de voorbereidingen van de lokale verkiezingen. Ik moet al onze teams enorm bedanken voor de hulp en ondersteuning”, besluit Iris.