Ontwerp en raming doortocht Lombardsijde goedgekeurd

Gepost op 12/09/2024

Sinds 2 september zijn de nutswerken in de Nieuwpoortlaan opnieuw opgestart. Die werken zijn het voorprogramma voor de volledige herinrichting van de doortocht van Lombardsijde. Het ontwerp en de volledige budgettering van die werken liggen nu ter goedkeuring voor de gemeenteraad.

Complete vernieuwing van Lombardsijde

De nutswerken duren nog tot in het voorjaar van 2025. Ondertussen werkte het studiebureau het volledige ontwerpdossier af. Dat beschrijft de aanleg van de riolering, de renovatie en bouw van diverse pompstations en uiteraard de vernieuwing van de bovenbouw in de ganse projectzone. Wanneer de werken klaar zijn, is niet alleen de Nieuwpoortlaan helemaal vernieuwd, maar ook de Zeelaan en alle centrumstraten tussen de Nieuwpoortlaan en de kustweg.

Verschillende partners investeren

De totale kostprijs van de werken worden geraamd op 22,4 miljoen euro. Daarvan betaalt het gemeentebestuur zo’n 3,07 miljoen euro. De rest is voor conto van het Agentschap Wegen en Verkeer, Aquafin en Farys. De aanbestedingsprocedure is ook al gestart. De verwachting is dat de werken in het voorjaar 2025 kunnen starten.

Werken in 6 fases

De volledige heraanleg van de Lombardsijdse doortocht is opgedeeld in 6 fases. De zone vlak voor de kerk, inclusief het dorpsplein is het eerst aan de beurt. De nieuwe doortocht van Lombardsijde maakt de dorpskern een stuk veiliger voor fietsers en voetgangers. Er komt meer groen en een veilige verkeersdoorstroming.