Olie aangespoeld strand, vermijd een strandwandeling (met de hond)

Gepost op 07/02/2022

Op verschillende stranden in West-Vlaanderen zijn kleine oliepartikels aangespoeld. Ook in Middelkerke.

Momenteel zijn de bevoegde diensten bezig met het in beeld brengen van de omvang van de vervuiling en het nemen van stalen. Dit gebeurt zowel op zee, vanuit de lucht als op onze stranden. Het Maritiem reddings- en coördinatiecentrum MRCC staat in voor de coördinatie van de acties op zee, die momenteel uitgevoerd worden door BMM, de scheepvaartpolitie  en dab Vloot.

Op basis van alle informatie samen zal vervolgens bepaald worden hoe deze vervuiling moet opgeruimd worden. Er is hiervoor een operationele fase opgestart van het draaiboek ‘Propere stranden’, waarbij de diensten van de brandweer en de Civiele Bescherming gezamenlijk de opruimwerken zullen coördineren.

De oorzaak van deze vervuiling is nog niet gekend.

Vermijd een strandwandeling (met je hond)

Omwille van de kleine hoeveelheden verse oliesubstantie die op de stranden ligt worden wandelaars (met honden) aangeraden om de stranden niet te betreden. Zo kan verspreiding van de olie op de dijken maximaal vermeden worden. Vanaf dinsdagochtend, 8 februari, na het hoog water zal er gestart worden met de opkuis van de stranden.