Nutswerken! Hoe verlopen die eigenlijk?

Gepost op 06/12/2024

Nutswerken…. Daverende graaf- en drilwerken. Een kluwen van kabels en buizen die onheilspellend uit de gegraven sleuven puilen. Een smal toegangsbrugje naar je voordeur. Je auto die even niet meer in of uit de garage kan... Allemaal redelijk vervelend, maar als je wil genieten van een fris glas kraantjeswater, supersnel internet of een knapperige croque monsieur in de lunchpauze, moet je er even door.

Wat zijn nutswerken?

Nutswerken zijn alle werken die de voorzieningen en -leidingen voor elektriciteit, telefonie, glasvezel of aardgas vernieuwen. In Middelkerke zijn momenteel enkele grote nutswerken aan de gang: in de omgeving van de Spermaliestraat in Middelkerke en langs de Lombardsijdelaan in Lombardsijde.

Hoezo, ik dacht dat ze de straat gingen vernieuwen?

Wanneer er straten vernieuwd worden, pakken de aanbestedende overheden meestal voordien de nutsvoorzieningen aan. Dat is meestal broodnodig, want straten worden niet jaarlijks vernieuwd en nutsvoorzieningen evolueren snel. Denk maar aan glasvezelkabels of een gescheiden afvoerstelsel…  Nutswerken zijn dus vaak de voorbode van de heraanleg, maar ze zijn een andere opdracht. Dus zit er vaak een periode tussen de nutswerken en de heraanleg van de straat. Daarom ontstaat er ook vaak een beetje verwarring. “Zijn die werken nu nog niet klaar?”

Wie voert de nutswerken uit?

Meestal werken verschillende nutsmaatschappijen samen met gespecialiseerde onderaannemers. 
Bij nutswerken is er één ‘piloot’. Die speelt een trekkende rol en voert meestal ook de communicatie. Het is dus niet omdat je een bewonersbrief van de waterleverancier ontvangt, dat enkel de waterleidingen vernieuwd worden. Afhankelijk van de noodzaak bekijken de verschillende nutsmaatschappijen welke voorzieningen worden vernieuwd.

Hoe verlopen nutswerken?

Het exacte verloop hangt af van allerlei factoren, maar meestal zijn er na de voorbereiding en vergunningen vijf fases.

  1. Informatie: de ‘piloot’ licht in naam van de deelnemende nutsmaatschappijen de buurt of straat in over de werken. Dat kan via bewonersbrieven of informatiebijeenkomsten.
  2. Gestuurde boringen zijn trillingsarme werken waarbij buizen twee locaties verbinden. 
  3. Met sleufwerken leggen de verschillende nutsmaatschappijen nieuwe leidingen aan langs of onder voetpaden en wegen. Die aanpak komt het meest voor.
  4. De overkoppelingswerken verbinden de nieuwe leidingen met de bestaande en takken de verschillende voorzieningen aan met de woningen of bedrijven. Daarna volgt altijd een testfase. 
  5. De herstelwerkzaamheden zorgen voor dichtgelegde sleuven en herstelde voetpaden.

Oké… maar waarom liggen die sleuven soms na een tijdje weer open?

Iedere aannemer is verplicht om de omgeving of het voetpad na zijn fase opnieuw veilig aan te leggen. Het gebeurt dat de planning van twee fases door omstandigheden niet overlapt, dus moet de sleuf weer opengebroken worden als er nog andere leidingen moeten vernieuwd worden.