Nieuwe tablets voor gemeentescholen

Gepost op 11/09/2024

Net voor de laatste schoolbel van de dag, kregen de kinderen van het vierde leerjaar van De Zandloper in Middelkerke nog een leuke verrassing. Ze kregen nieuwe tablets. Zomaar? Neen helemaal niet. Dit kadert in een plan om de gemeentescholen duurzaam te ondersteunen in hun digitalisering.

Schoolbudgetten zijn niet oneindig

Het arsenaal van de hedendaagse schoolkinderen beperkt zich al lang niet meer tot balpen, potlood en papierblok. Modern onderwijs is sterk gedigitaliseerd en dus hebben scholen redelijk wat digitale toestellen nodig. Schoolbudgetten zijn niet onuitputtelijk en daarom springt het gemeentebestuur Middelkerke bij om de gemeentescholen digitaal te ondersteunen.

Sluit aan bij leefwereld van kinderen

Directeuren Katrien Wouters en Patricia Hauweele omarmen de digitalisering van de lessen. “Traditioneel lesgeven blijft uiteraard belangrijk, maar een slimme combinatie met digitale toepassingen is enorm versterkend. Zelfs de jongste kinderen gebruiken vaak tablets in hun lessen. Dat zit nu eenmaal verweven in hun leefwereld. Ze hebben er soms meer verstand van dan ons (lacht). Wanneer ze een nieuwe app mogen installeren zijn ze dolblij! Maar vooral de educatieve meerwaarde is enorm. Lessen worden origineler, veelzijdiger en het verloopt allemaal een stuk efficiënter, want er is geen papierslag meer.”

De Vlaamse overheid voorziet een significant budget voor de ‘digisprong’ in de Vlaamse scholen. Maar soms zijn er acute noden, of zitten sommige scholen op een andere versnelling. Het gemeentebestuur kan relatief vlot inspringen om de gemeentescholen bij te staan. En dat gaat vaak verder dan tablets of laptops.”

Snel inspelen

Diensthoofd ICT Jacques Provoost pikt in: “We moesten al vaker de wifi-capaciteit optrekken. Of stel dat er plots een nieuwe klas wordt gevormd en er is een extra digitaal bord nodig, dan kunnen we dankzij onze raamovereenkomst daar snel op inspelen. Nu bleek dat de eerste generatie tablets op hun laatste benen liepen, daarom investeerden we dit jaar in 120 nieuwe tablets voor al onze gemeentescholen.”

Duurzaam hergebruik

“Maar we hergebruiken ook vaak. Wanneer het administratief personeel nieuwe laptops krijgt, reserveren we de oude voor de scholen. We knappen ze op, vervangen indien nodig de batterijen en verhogen het geheugen. Zo blijven de toestellen nog een eind in topvorm. We hoeven geen nieuw budget te voorzien, maar de kinderen krijgen wel degelijk materiaal.”