“Middelkerke is veilig, proper en rustig”

Gepost op 27/04/2021

Gesetteld, wonend in een badplaats en gepensioneerd

707 Middelkerkenaars vulden de enquête in. Bijna de helft van de respondenten woont in één van de twee badcentra en is gepensioneerd en gehuwd. Dat is een traditioneel ‘deelnemersveld’ maar volledig in lijn met de demografische samenstelling van Middelkerke. Met 54 % zijn de Middelkerkse dames iets meer vertegenwoordigd.

Middelkerkenaars wonen graag in Middelkerke

Volgens de enquête wonen Middelkerkenaars graag in Middelkerke. Dat blijkt uit de hoge gemiddelde score van 4,3/5. 7 op 10 ondervraagden zou Middelkerke als woonplaats aanraden bij familie of vrienden. De respondenten associëren alle deelgemeenten met positieve begrippen: Middelkerke is “veilig”. Voor Westende, Lombardsijde en de hinterlandgemeenten is de meest voorkomende typering “rustig”. Verder komen begrippen als “altijd iets te doen” en ”proper” ook terug in de top 5. “Druk”, of “oud” zijn de minder positieve associaties, die komen vooral terug bij de badcentra. Een opvallende typering voor het hinterland is “sociaal”. 

De terugkeer van de ‘Dronkenput’

De Warandetoren staat op – euh – eenzame hoogte aan de leiding van de opgegeven bezienswaardigheden. Opvallend: de Dronkenput is de tweede meest aangeduide attractie. De belangrijkste troeven zijn minder verrassend: het strand, de zee en de duinen zijn ook voor de eigen inwoners enorm aantrekkelijk. Het groene hinterland scoort ook hoog, net als de fiets- en wandelroutes. 70% van de ondervraagden bezocht al eens een strandbar. Op dat strand moet volgens 60% van de deelnemers niet te moeilijk gedaan worden. Zij wensen geen speciale strandzones. Al vindt 20% dat een hondenstrand welkom is. En oh ja… 8% van de deelnemers geven zich bloot: die willen namelijk een naaktstrand.

’t Is hier proper, maar extra vuilnisbakken kunnen nooit kwaad

De enquête polste uitvoerig naar de netheid in Middelkerke. Op zich scoren de meeste deelgemeenten in het hinterland behoorlijk: daar geven tussen de 63 en 66% van de respondenten aan dat het daar “net” of “heel net” is . De badcentra blijven een beetje achter. Westende-Bad en Lombardsijde krijgen van ‘ondervraagd Middelkerke’ de minst nette waardering. Ook Middelkerke-Centrum is net geslaagd voor de criteria “net” en “heel erg net”.

Hoe komt dat eigenlijk? Het gemeentebestuur benadrukt dat iedere deelgemeente uiterst net wordt gehouden. Mobiele ploegen zorgen dat ieder hoekje opgeruimd geraakt. Gerichte investeringen in aangepaste machines en de efficiënte inzet van personeel maken het nu ook mogelijk om typische verschijnselen zoals zandophopingen aan te pakken. ‘Dichtbevolkte’ deelgemeenten staan iets ‘zwakker’ dan de rustige hinterlandgemeenten. Hoe meer volk, hoe meer kans op straatafval. Hoe meer bebouwing hoe minder ‘net’ de indruk en hoe meer kans op slordigheid. Hoe meer economische activiteit, hoe meer restafval. Een verschijnsel dat de hinterlandgemeenten amper kennen.

Veilig gevoel in Middelkerke

Een ander belangrijk thema van de bevraging is ‘veiligheid’. Geruststellend is dat 94% van de ondervraagden zich “veilig voelt” in Middelkerke. Zijn camera’s de oplossing voor een nog hoger veiligheidsgevoel? Volgens 60% van de deelnemers alvast wel. Er zijn weinig aangeduide “onveilige plaatsen”.

Middelkerke werkt en blijft werken

Middelkerke is een gemeente in volle ‘renovatie’. Denk maar aan het nieuwe sportpark, het casinoproject en de nieuwe zeedijk in Westende. Maar ook nieuwe fietsverbindingen in het hinterland geven Middelkerke een nieuw elan. Al die openbare werken krijgen een behoorlijke score van 3,3/5. 61% van de respondenten geeft aan dat verbeteringswerken nog welkom zijn. Meest voorkomende suggestie? Straatvernieuwing met 109 antwoorden.

Is er nog leven in de brouwerij?

Hoe ervaren de ondervraagde Middelkerkenaars het vrijetijdsaanbod met sport, cultuur en de bib als vooruitgeschoven trekkers? Van oudsher is dit één van de ‘sterkhouders’ in het Middelkerkse dienstenaanbod. Geen enkel vrijetijdsaanbod scoort lager dan 6/10. Uitschieter is hierbij het bibliotheekaanbod met 8/10. Cultuur scoort ook goed met 7/10.

Ook de gemeentelijke voorzieningen voor de verenigingen scoren goed. Op de vraag of het gemeentebestuur voldoende infrastructuur en communicatie aanbiedt, subsidies uitreikt of materiaal levert, antwoordt gemiddeld 31,5 % van de deelnemers volmondig “ja”. Slechts 5% vindt van niet. Bijna 18% zegt dat dit “beter kan”.

Volgende enquête in najaar

Voor het gemeentebestuur opnieuw de inwoners ondervraagt, volgt er een enquête voor de tweedeverblijvers. Die zal in de herfst van 2021 verschijnen. De resultaten verwachten we in april/mei 2022. De resultaten van de enquête geven ook richting aan de acties die Middelkerke plant als uitvoering van het beleidsplan 2020-2025.