Maatregelen voor een spaarzaam watergebruik

Gepost op 23/07/2018

Er viel sinds juni in West-Vlaanderen amper neerslag. De situatie is alarmerend.  De weersverwachting is dat de komende week de warmste week van de zomer wordt. De drinkwaterproductie komt in het gedrang. Het peil van de waterlopen is heel laag en door het oppompen op sommige plaatsen zelfs volledig drooggelegd. Voor alle onbevaarbare waterlopen in West-Vlaanderen geldt er met onmiddellijke ingang een captatieverbod. De situatie wordt op de voet opgevolgd. 

Beperk waterverslindende taken

Zo wordt geadviseerd om drinkwater zo weinig mogelijk aan te wenden voor andere doeleinden. De volgende huishoudelijke taken die veel water vergen moeten in de komende dagen beperkt worden:

  • Was geen auto’s
  • Geen zwembaden opvullen
  • Gazon besproeien.  Besproei uw gazon niet. Je zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan je dacht.
  • Baden. Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.

Landbouw

Voor de landbouw werd een verbod op het oppompen van water uit beken en grachten uitgevaardigd. De landbouwvruchten mogen vanaf heden niet meer besproeid worden tussen 8.00 en 20.00.

Senioren en kinderen kwetsbaar: help elkaar!

Senioren en kleine kinderen zijn zeer kwetsbaar bij dit weer. Deze doelgroepen moeten voldoende water en koelte krijgen. Help elkaar en spring eens binnen bij alleenstaande senioren om te kijken of je kan helpen. Zorg ook dat kleine kinderen voldoende verfrissing en vocht binnenkrijgen.

Vergeet dieren niet!

De aanhoudende warmte vraagt extra aandacht voor dieren. Zorg dat ze voldoende vers drinkwater hebben en laat zeker geen dieren alleen achter in de wagen.