Lokale Politie blikt terug op drukke zomer

Gepost op 26/09/2023

Traditioneel is de zomer de drukste periode voor het Middelkerkse politiekorps. Er is heel veel administratief werk en toezicht door de talrijke evenementen, maar ook de oproepen en interventies zijn in de zomermaanden enorm hoog. Commissaris Kris Daels geeft toelichting.

Hoog aantal interventies

Kris Daels, commissaris en vervangend korpschef in Middelkerke becijferde de tussenkomsten tijdens juli en augustus. “We noteerden 3.073 oproepen. Dat zijn er gemiddeld 50 per dag. Daaruit vloeiden 2.245 interventies, of gemiddeld 36 per dag. Zeker als je weet dat wij qua getalsterkte van 89 een bescheiden korps zijn. We kunnen gelukkig rekenen op ondersteuning van het federale niveau om de zomer door te komen”, stelt commissaris Daels.

Wat zijn de meest voorkomende feiten?

1.    74 diefstallen: gaande van gewone diefstallen tot diefstallen in woningen en fietsdiefstallen 
2.    37 gevallen van cybercrime
3.    Openbare dronkenschap: 32 feiten
4.    Drugs: 30 feiten, waaronder 23 voor bezit en 7 voor verkoop van drugs
5.    Opzettelijke slagen en verwondingen: 26 feiten (waaronder 9 feiten in het kader van intrafamiliaal geweld)
 

Cybercrime is dus aan een opmars bezig. Vooral het misbruik van vertrouwen via allerlei digitale media is enorm aan het toenemen. “Daarom organiseren we met ons korps specifieke opleidingen voor verenigingen rond cybercriminaliteit.

Inzetten op opleiding en specialisaties

Sinds enkele jaren zetten we volop in op efficiëntie en expertise. Onze werkregeling is sterk bijgestuurd en alle korpsleden krijgen de nodige opleidingen. We vragen veel van het korps, maar dat resulteert in betere afhandelingen. Agenten weten exact hoe ze het best bepaalde fenomenen moeten aanpakken. Zo kunnen we dankzij een intensieve opleiding bijvoorbeeld veel beter ageren op één van de gevaarlijkste overlastfenomenen: drugs in het verkeer.“

Stijgend geweld tegen politie

Bijkomende stressfactor is het stijgend geweld tegen politieambtenaren. 

“Vorig jaar noteerden we in één kalenderjaar 8 gevallen van opzettelijke slagen en verwondingen tegen collega’s binnen onze zone. Nu evenaren we dat aantal en we zijn nog maar september. Intern doen we er alles aan om de getroffen collega’s te ondersteunen. Maar dat geweld moet stoppen. We hopen dat de hogere overheden en de magistratuur gerichte acties neemt om dat verschijnsel aan te pakken.

‘F*** you flik’

Dat geweld tegen politieagenten enkel voorkomt in grootstedelijke gebieden is dus een illusie. Vincent Houssin, bekend vakbondsafgevaardigde schreef daar samen met Vincent Gilles schreef daarover een beklijvend boek ‘F*** you flik’. Daarin verzamelden ze getuigenissen van agenten die geconfronteerd worden met geweld tijdens hun job. Als blijk van dank voor hun inzet kreeg ieder lid van het korps een exemplaar van deze ‘must read’.