Infomarkt nieuwe toeristische omleidingsweg 'Rechtnaarzee'

Gepost op 17/05/2024

Op woensdag 22 mei organiseert de provincie West-Vlaanderen samen met de Vlaamse Overheid en de gemeente Middelkerke een infomarkt over de plannen voor de aanleg van een nieuwe toeristische omleidingsweg in Middelkerke. Tijdens die infomarkt krijgen bezoekers via infopanelen en een video meer informatie over de nieuwe weg. Ze kunnen er ook in gesprek gaan met experten. Daarnaast krijgen ze een overzicht van de verbeteringen die werden uitgevoerd sinds de plannen in juni 2023 werden voorgesteld. Doel van die aanpassingen is om de impact op de landbouw zoveel mogelijk te beperken.

Met de aanleg van een nieuwe verbindingsweg willen de Vlaamse overheid, de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Middelkerke de verkeersleefbaarheid en -veiligheid in de omgeving van de Spermaliestraat en Slijpebrug verbeteren en parkeerzoekend verkeer weghalen uit Middelkerke-Bad. De nieuwe weg zal van de rotonde in Slijpe naar de parking op de IJzerlaan lopen. Over het kanaal komt een nieuwe hoge vaste brug. Tegelijk biedt de aanleg van de weg kansen om te investeren in het polderlandschap, recreatie en toerisme.

Het tracé voor de nieuwe weg kwam er na uitgebreid onderzoek. Daarbij werden vijf mogelijke trajecten onderzocht en aan het brede publiek voorgesteld. Op basis van feedback en adviezen van de betrokken instanties werd één tracé naar voren geschoven. Dat werd in juni 2023 voorgesteld tijdens een infomarkt. Daarnaast waren er gesprekken met gebruikers en eigenaars van gronden die binnen het projectgebied vallen. Op basis hiervan werden de plannen sterk aangepast met als doel de impact op de landbouw zo beperkt mogelijk te houden.

Bijkomende aanpassingen in functie van landbouw

Het traject van de nieuwe weg loopt grotendeels over landbouwgrond. De getroffen landbouwers moeten daarom gecompenseerd worden. Daarnaast is het ook belangrijk dat de nieuwe weg de bedrijfsvoering zo weinig mogelijk verstoort. Na het voorstellen van de plannen in 2023 werden daarom nog volgende bijkomende aanpassingen en tegemoetkomingen voorzien:

  • In de zone tussen het kanaal en de rotonde van Slijpe werd het tracé nog verschoven. Zo sluiten we beter aan op het Slijpeduikersgeleed en kunnen we huiskavels deels vrijwaren. We treffen ook de nodige maatregelen zodat in deze zone percelen verbonden blijven.
  • Ter hoogte van de kruising met de Spermaliestraat werd de zone waarin de nieuwe weg komt (plancontour), nog bijgestuurd om landbouwgrond te sparen.
  • De rotonde in Slijpe vormen we om tot een ovonde voor een optimale ontsluiting en zuinig ruimtegebruik.
  • De gemeente Middelkerke start een planinitiatief om het woonuitbreidingsgebied in Slijpe definitief te herbestemmen naar landbouwgebied.
  • Er wordt een grondenbank opgericht om de getroffen landbouwers areaalgewijs te compenseren.
  • Er wordt nagegaan hoe eventuele restpercelen na de aanleg van de weg herverkaveld kunnen worden in functie van optimaal gebruik.
  • Er komen geen fietspaden parallel aan de nieuwe weg. Zo vermijden we verdere inname van landbouwgrond. Tegelijk kunnen de nieuwe fietspaden in de Spermaliestraat op die manier optimaal gebruikt worden.
  • We voorzien enkel karrensporen op plaatsen langs de nieuwe weg waar dat strikt noodzakelijk is in functie van de bereikbaarheid van de landbouwpercelen.

Hoe gaan we verder?

Van 2 mei tot en met 1 juli loopt er een openbaar onderzoek. In het kader daarvan organiseert de provincie West-Vlaanderen samen met de Vlaamse overheid en de gemeente Middelkerke een infomarkt. De infomarkt vindt plaats van 16 tot 20 u. in CC De Branding.

Na dit openbaar onderzoek worden de reacties behandeld door de Provinciale Commissie voor ruimtelijke ordening (PROCORO). Op basis van de adviezen, bezwaren en opmerkingen zal het plan al dan niet worden bijgestuurd.

Daarna kan de provincie overgaan tot de definitieve vaststelling van het ruimtelijk uitvoeringsplan. Intussen gaan de voorbereidingen verder. In 2024 zetten we de gesprekken met de eigenaars en gebruikers van gronden binnen de projectzone verder en voeren we bijkomend terreinonderzoek uit. Als alles vlot verloopt kan in het najaar van 2025 de omgevingsvergunning ingediend worden en de aanbesteding opgestart worden. De werken starten ten vroegste eind 2026.

Meer informatie over het openbaar onderzoek leest u op: www.west-vlaanderen.be/PRUPToeristischeOntsluitingMiddelkerke

Meer informatie over het project leest u op www.rechtnaarzee.be