Hete dagen op komst! Neem je voorzorgen!

Gepost op 10/08/2022

Bossen en natuurgebieden

Op donderdag 11 augustus wordt de risicocode voor natuurbranden in Vlaanderen opgeschaald van oranje naar rood. Dat is de hoogst mogelijke risicocode. Redenen hiervoor zijn uiteraard de aanhoudende droogte en voorspelde hittegolf tijdens de eerstvolgende dagen. Er werden in de afgelopen weken ook met regelmaat enkele kleinschalige brandjes gemeld. Het Agentschap voor Natuur en Bos begrijpt dat bossen omwille van schaduw de nodige verkoeling kunnen bieden, maar vraagt iedereen om het gezond verstand te gebruiken

Het Agentschap vraagt met aandrang om niet te roken of geen vuur te maken in bossen en natuurgebieden en zoals steeds geen afval te laten rondslingeren: een stukje glas kan immers makkelijk een lenseffect hebben en een brand doen ontstaan. Een kleine vonk kan de basis vormen voor een grotere brandhaard.

Vergeet ouderen niet

Ouderen zijn een erg kwetsbare groep op warme dagen. Ze voelen minder snel dat ze dorst hebben en kleden zich vaak te warm. Zorg je voor een oudere? Laat dan de behandelende huisarts regelmatig langskomen voor een controle. Roep onmiddellijk hulp in wanneer een oudere zich niet goed voelt. De gezondheidstoestand kan namelijk snel verslechteren.

7 wondertips voor veilige hittedagen?

  • Ga op warme dagen extra langs of bel regelmatig. Neem wat groenten en fruit mee zodat de oudere lichte maaltijden kan eten. 
  • Zorg dat iemand anders langsgaat als je zelf niet kan.
  • Zorg voor een telefoon.
  • Laat de oudere voldoende en regelmatig drinken, ook bij geen dorst. En start daarmee enkele dagen voor de warme dagen voor de opbouw van vochtreserve.
  • Zorg voor een frisse slaapkamer en luchtig beddengoed. Ververs regelmatig de kussensloop en lakens.
  • Zorg voor verfrissing zoals een waterspuit, een koele doek, een douche, een voetbad, …
  • Hou de algemene gezondheidstoestand (hydratatie, vermoeidheid, bloeddruk, …) goed in het oog. Die kan bij oudere mensen zeer snel evolueren. Herken de alarmsignalen!