Geen begravingen meer in Wilskerke

Gepost op 14/10/2021

Vanaf 1 januari 2022 zijn er geen begravingen, bijzettingen of asverstrooiingen meer mogelijk op de begraafplaats van Wilskerke. De bestaande graven blijven gedurende minimum 10 jaar na sluiting bewaard. Nadien kan het gemeentebestuur overgaan tot de definitieve ontruiming van de begraafplaats.

Mogelijkheid tot overbrenging

Het gemeentebestuur biedt de mogelijkheid om vanaf 1 januari 2022 tot 31 december 2024, na aanvraag, de stoffelijke overschotten kostenloos over te brengen naar de begraafplaats in Middelkerke. Die aanvraag doe je schriftelijk via een specifiek aanvraagformulier. De overbrenging van het grafmonument naar de begraafplaats Middelkerke is voor rekening van de aanvrager.

Concessie(verlenging) verplicht

Om het graf te kunnen overbrengen, moet er een concessie zijn. Indien het graf onvergund is of de concessie verlopen, moet je een concessie nemen of verlengen. Nabestaanden die niet ingaan op de overbrengingsmogelijkheid moeten weten dat de graven na 10 jaar mogelijk zullen verdwijnen.

Kadert in kerkenplan

Het gemeentebestuur zoekt al enkele jaren naar nieuwe invullingen voor de landelijke kerken. De kans bestaat dat ook de Sint-Gulielmuskerk in Wilskerke aan de eredienst onttrokken wordt. De aanwezigheid van een begraafplaats maakt het moeilijker om aan een kerkgebouw een alternatieve invulling te geven, dus start het gemeentebestuur stilletjes aan met de voorbereiding van de ontruiming van de begraafplaats. Er is een intentie om op termijn tot volledige sanering over te gaan doch is er nog niet tot bestemmingswijziging besloten.