Cenakel maakt plaats voor nieuwbouwproject

Gepost op 22/09/2023

Het Cenakel is afgebroken. Het gebouw naast de Sint-Theresiakapel was jarenlang de zogenaamde zomerkerk van Westende-Bad.

Kerk voor toeristen

Kanunnik Wannyn kocht het gebouw in 1966 aan aannemer Robert Vanbiervliet die er zijn groot materiaal in onderbracht. In 1970 werd het Cenakel ingewijd als zomerkerk als aanvulling bij de Sint-Theresiakapel. Dankzij de grotere capaciteit konden de talrijke toeristen in het Cenakel naar de mis gaan. In de kalme wintermaanden gingen de erediensten dan weer door in de kapel.

Klokkengelui op band

Lang uitslapen op een zomerse zondag zat er voor de buren van het Cenakel niet in. 'Voordeel' bij een nadeel: door het enkel glas en de golfplaten dakbedekking konden buurtbewoners de misviering vanuit hun bed volgen.

Opvallend: de verbouwde garage had geen klokken. De misdienaars, koster of pastoor gebruikten dan maar een "krakende en schelle" geluidsopname van het klokkengeluid van de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan om de kerkgangers in te lichten van de nakende eredienst. Volgens de overlevering - en met het risico hun gegarandeerde toegang tot het hemelrijk te verliezen - durfden enkele schalkse misdienaars het zelfs aan om dat bewuste klokkenbandje éénmalig te vervangen door het popnummer 'Baby come back' van The Equals uit 1968. De pastoor verslikte zich hoogstwaarschijnlijk in zijn zondagse pistolet. 

Nieuw vastgoedproject

Met het teruglopen van het aantal kerkgangers en het stille verval van het gebouw raakte de zomerkerk in onbruik. Het gemeentebestuur organiseerde er nog enkele tentoonstellingen van amateurkunstenaars. Enkele jaren geleden verkocht de kerkfabriek het gebouw aan een vastgoedontwikkelaar die er nu een nieuw woonproject gaat neerpoten.