Aanpakken van nieuwe overlastverschijnselen

Gepost op 10/03/2023

De algemene politieverordening (APV) bepaalt welke delen van de openbare ruimte, welke voorzieningen en welke verschijnselen of activiteiten onderhevig zijn aan controle, reglementering, handhaving en sanctionering.

De APV beschrijft heel wat elementen. Gaande van afvalophaling, het plaatsen van horecaterrassen of kamperen op het openbaar terrein.  De APV is een ‘levend’ document. Na iedere zomervakantie nemen de Lokale Politie en de gemeentelijke diensten de APV onder de loep en formuleren ze voorstellen tot aanpassingen. 

Welke zaken werden aan de APV toegevoegd?

Regeling voor laden van elektrische wagens

Niet iedereen heeft een garage of oprit om de wagen ongestoord op te laden. In het APV staat nu een regeling waarbij de oplaadkabels op het openbaar domein afgedekt moeten worden met kabelmatten. De afgedekte oplaadkabels mogen de rijweg en het fietspad niet oversteken.

Nachtwinkels

Nachtwinkels mogen enkel openen tussen 18 en 6 u. Er zijn ook ruimtelijke beperkingen: zo is er een limiet op het aantal nachtwinkels in een straal van 1000 m. Nachtwinkels moeten een vestigings- en uitbatingsvergunning hebben en alcohol nuttigen is er verboden.

Lachgas

Lachgas is in opmars als roesmiddel, daarom wordt oneigenlijk gebruik – lees: lichamelijk gebruiken en illegaal verhandelen - ervan opgenomen als ‘strafbaar feit’ in de algemene politieverordening.