×
Datum
tot

Virtuele rondleiding Villa Les Zéphyrs

 

Villa Les Zéphyrs in Westende is een authentiek gerestaureerde vakantievilla uit 1922 van het Gentse doktersechtpaar Muyshondt-Conard en geeft een mooi beeld van de woon- en leefcultuur aan zee in de jaren 1920-1940. 

Bekijk hier de virtuele rondleiding in het origineel interieur van o.a. art nouveau-icoon Henri Van de Velde. Dwaal virtueel door de kelderkeuken voor het personeel, de slaapkamer van de meid en de badkamer met verzonken bad!

Het verhaal van villa Les Zéphyrs en de familie Muyshondt

Villa Les Zéphyrs
Realisatie: 1922-1923

Architect: Oscar Van de Voorde (Gent, 1871-1938). Hoofdarchitect van de wereldtentoonstelling in Gent (1913), directeur Gentse Kunstacademie. Bijgestaan door Fritz Coppieters (Gent, 1897-1988), zoon van Emile.

De bouw van de villa werd gerealiseerd via het Fonds der Verwoeste Gewesten, onder leiding van hun Gentse buurman Emile Coppieters. Mevrouw Muyshondt nam het interieur voor haar rekening.

Het ontwerp voor de villa Les Zéphyrs in Westende is gebaseerd op een modelwoning van Oscar Van de Voorde die hij toonde tijdens de Wereldtentoonstelling te Brussel (1910).

Onderzoek door Lieven Daenens van het Designmuseum in Gent heeft uitgewezen dat de lambrisering, het vast meubilair en de schoorsteenmantel in de eetkamer-fumoir afkomstig zijn uit het atelier van Henry Van de Velde

Dit ensemble is afkomstig uit de Oostendse villa Mignonne van baron Albert de Fierlant, een villa die ontworpen en ingericht werd door Henry Van de Velde in 1887-1898.

Het ensemble werd in 1922 door mevrouw Muyshondt gekocht tijdens een veiling in Gent, voor de toen aanzienlijke som van bijna 10.000 frank (zowat het jaarloon van papa Henri).

Het gezin Muyshondt bracht in de villa de jaarlijkse vakanties door, van 1924 tot 1940.

Villa les Zéphyrs werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet door vluchtelingen en later door Duitse troepen. Die bouwden in de tuin zelfs een gigantische bunker.

Gelukkig overleefde het waardevolle interieurensemble van Henry Van de Velde, ondanks de opeisingen van waardevolle materialen door de bezetter. Wel werden diverse losse stukken materiaal verwijderd.

Dochter Henriëtte erfde na het overlijden van haar ouders de villa en verhuurde die meestal.

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig stond de villa dikwijls leeg en dreigde verwaarlozing en afbraak.

In 1972 bracht het gemeentebestuur er de Westendse dienst voor toerisme onder.

In 1989 werden de interieurstukken van Henry Van de Velde weliswaar niet herkend maar wel opgemerkt als waardevol, wat tot een bescherming leidde in 2000.

Bij de beslissing om de villa als museum in te richten (2006) ontdekten experten de ware toedracht en de belangrijke ontwerper!

De familie Muyshondt

Mevrouw Emilie Conard (Brussel, 1880-1940), huisvrouw.
Meneer Henri Muyshondt (Zelzate, 1872-1947), arts.

Gehuwd in 1909, 3 kinderen:
Marie-Louise Muyshondt (1911-1972)
Henriëtte Muyshondt (1912-2014)
Josette Muyshondt (1915-2006)

De familie Muyshondt behoorde tot de betere burgerij in Gent. Ze woonden daar in de Dierentuinlaan 3 (vandaag Franklin Rooseveltlaan). Ze hielden er een dienstmeid en een chauffeur op na. De dochters genoten een opvoeding die paste bij hun standing, ze bespeelden een instrument en schilderden.

Na de realisatie van de vakantievilla in Westende brachten ze hun vakanties aan zee door. De villa werd gedurende schoolvakanties soms ook verhuurd. Het gezin bracht hun personeel uit Gent mee en had verschillende, plaatselijke contacten om aan de woning en in de tuin te werken.

Moeder Lily Conard overleed op 9 mei 1940, een dag voor de Duitse inval. Henri Muyshondt overleed in 1947.

Voor de restauratie van de villa en de omvorming tot museum werden de zussen Henriëtte en Josette (in 2005, toen waren ze 93 en 90 jaar oud!) uitvoerig geïnterviewd door auteur Diane De Keyzer. Die verhalen schreef Diane De Keyzer neer in haar boek ‘Met Madame Aan Zee’ (2006, Van Halewyck). Het is dankzij de herinneringen van Henriëtte en Josette, en de welwillende medewerking van de nazaten, dat we vandaag nog zoveel weten over dit bijzondere tijdperk, deze prachtige villa en haar belangrijkste bewoners.

Sinds 2020 toont de villa regelmatig tentoonstellingen rond hedendaagse kunst.

Illustraties: collectie Middelkerke, met dank aan de familie Muyshondt; collectie Surmont