Lokale politie investeert in nieuwe uitleessoftware

Smartphone cruciaal in misdaadonderzoek

Binnenkort kan de afdeling cybercrime van de lokale politie Middelkerke gebruik maken van nieuwe uitleessoftware voor gsm’s. Daarmee wordt het verzamelen van bewijs vanuit de smartphone een stuk makkelijker, want de uitleessoftware biedt toegang tot de smartphone zonder dat de toegangscode vereist is. 

Verouderde software

Dat is met de huidige uitleessoftware niet mogelijk. Daardoor is de Middelkerkse recherche vaker aangewezen op de hulp van de federale politie of andere politiezones. Dat zorgt voor vertraging, terwijl in hedendaags misdaadonderzoek tijd net de belangrijkste kritische factor is om bewijsmateriaal te verzamelen en een onderzoek op te bouwen.

Software evolueert mee

De nieuwe software garandeert regelmatige updates aan nieuwe besturingssystemen en toestellen. Gegevens die uit de smartphone ‘getrokken’ worden, kunnen in combinatie met andere technieken (zoals ANPR-camera’s en verhoren) heel wat bruikbaar bewijs opleveren. De investering bedraagt zo'n € 12.000 voor de aankoop en een jaarlijkse gebruikskost van € 15.000.

Onderzoek naar hoger niveau

Uit het rapport blijkt dat de Middelkerkse recherche ook vooral op drugszaken werkt.

  • In 2023 onderzocht de Middelkerkse recherche bewijslast uit 125 ‘uitgelezen’ toestellen.
  • Het uitlezen van 39 toestellen was in het teken vandrugsgerelateerd onderzoek.
  • Diefstal en zedenfeiten volgen op plek 2 en 3.
  • Voor dit kalenderjaar zit de recherche al aan 47 uitgelezen toestellen, met opnieuw drugszaken als grootste achterliggende feit.

Sterkere bewijslast

Dankzij verbeterd gsm-onderzoek steunt effectief misdaadonderzoek nu vooral op het verzamelen van bewijslast. Vroeger mikten de rechercheurs vooral op het loskrijgen van een bekentenis. Dat versterkt het onderzoek en maakt de kans op een veroordeling een stuk groter.