Middelkerke toch een stad?

Het gemeentebestuur richt een officieel verzoek aan het Vlaams Parlement om de historische stadsrechten opnieuw te mogen opnemen.

Wat zegt de geschiedenis?

De Middelkerkse deelgemeente Lombardsijde beschikt over historische stadsrechten in 1269 toegekend door Margaretha van Constantinopel, Gravin van Vlaanderen. De gemeente Middelkerke, als rechtsopvolger van de stad Lombardsijde, is overtuigd nog steeds een legitieme claim te hebben op deze eretitel.

Hedendaagse elementen versterken de zaak

Naast het historische criterium zijn er nog een hele reeks andere hedendaagse elementen die het nastreven van de toekenning van de titel stad aan de gemeente Middelkerke rechtvaardigen. Samengevat komen deze erop neer dat Middelkerke sinds het laatste kwart van de 19de eeuw, en versneld na de Tweede Wereldoorlog, een ongekende (stedenbouwkundige) groei heeft doorgemaakt met de opkomst van het kusttoerisme. Middelkerke ontpopte zich tot een van de topbestemmingen aan de kust, met een zeer uitgebreide infrastructuur en een toeristisch-recreatieve uitstraling over het hele land.
 

Beslissing van Vlaams Parlement

Er is op dit moment geen procedure die het heropnemen of toekennen van stadsrechten regelt. Op basis hiervan wenst het gemeentebestuur een verzoek te richten aan het Vlaams Parlement om de titel van stad toe te kennen aan de gemeente Middelkerke. DIewens wordt morgen ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.