Oprichting nieuwe hulpverleningszone

Gemeenten De Panne, Koksijde, Middelkerke en Stad Nieuwpoort hebben de wens om samen een nieuwe hulpverleningszone op te richten. Bedoeling is om de aangeboden dienstverlening beter af te stemmen op de noden van de inwoners en bezoekers van de Westkust.

De Panne, Koksijde en Nieuwpoort maken sinds 1 januari 2015 deel uit van de hulpverleningszone Brandweer Westhoek. Sindsdien is gebleken dat de risico’s binnen deze eengemaakte zone heel uiteenlopend zijn. De landelijke gemeenten hebben immers te kampen met andere problemen dan de kustgemeenten. Ook het aantal interventies en de aard van deze tussenkomsten door de hulpdiensten verschillen.

De burgemeesters van De Panne, Koksijde en Nieuwpoort stellen ook vast dat, door de grootte van de huidige hulpverleningszone, beslissingen trager genomen worden. Daarnaast menen ze dat de dienstverlening op maat moet zijn van de burger. Deze betrokkenheid kan onvoldoende gegarandeerd worden in een té grote zone.

Burgemeesters Bram Degrieck, Marc Vanden Bussche en Geert Vanden Broucke zijn bovendien van mening dat de balans tussen financiële inspanningen en dienstverlening niet in evenwicht liggen. De drie kustgemeenten dragen momenteel 31,76% van het werkingsbudget van de zone Brandweer Westhoek. Vanaf 2020 wordt een nog grotere financiële inspanning van elke gemeente/stad gevraagd.

Daarom stellen ze voor om Brandweer Westhoek te verlaten en een kleinere zone op te richten. Ook de Politie Westkust zal hier actief deel van uitmaken. Dit met het oog op een betere en meer op elkaar afgestemde samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten.

Middelkerke als nieuwe partner

Gemeente Middelkerke heeft de intentie om de hulpverleningszone Zone 1 te verlaten en aan te sluiten bij de nieuw op te richten hulpverleningszone,  samen met Nieuwpoort, Koksijde en De Panne.

Om de procedure voor de nieuwe hulpverleningszone op te starten, wordt majoor Kristof Dorné aangesteld als coördinator.

 

(c) tekst: Nieuwpoort.be