Hemelwater- en droogteplan
Hemelwater- en droogteplan
Algemeen
Door de klimaatveranderingen worden we geconfronteerd met toenemende piekregens en langdurige droogteperiodes.
Een hemelwater- en droogteplan geeft een visie over hoe er op lange termijn zal omgegaan worden met hemelwater.
Er werd een visie uitgewerkt om de economische, maatschappelijke en ecologische gevolgen van wateroverlast te beperken en het grondgebied robuust te maken voor de gevolgen van de klimaatsverandering.
Het beantwoordt dan ook de vraag hoe het water afkomstig van wegen, woningen en verharde oppervlakken vertraagd afgevoerd, hergebruikt of geïnfiltreerd kan worden.
Het opstellen en goedkeuren van een hemelwater- en droogteplan (HWDP) is een belangrijke stap om de veerkracht van een gemeente te vergroten en de gevolgen van droogte te verminderen.
Het hemelwaterplan is geen concreet actieplan met maatregelen, maar een visie.
Het helpt bij het plannen en implementeren van maatregelen om de watervoorziening te beschermen en te verbeteren, en om de impact van droogte op de gemeenschap en het milieu te verminderen. De opmaak van een hemelwater- en droogteplan kadert in de Blue Deal, het plan dat de Vlaamse regering in de zomer van 2020 lanceerde in de strijd tegen waterschaarste en droogte.
Een hemelwater- en droogteplan beschrijft dus concreet de visie en de maatregelen om Middelkerke te wapenen tegen overstromingen en droogte.
In de Gemeenteraad van 10 juli 2024 werd het hemelwater- en droogte plan voor de gemeente Middelkerke goedgekeurd.
Doelstellingen
- Een gezamenlijk (leer)proces doorlopen rond de aanpak van wateroverlast en waterschaarste om zo tot een gedragen plan en meer samenwerking te komen.
- Een functioneel bruikbaar kader aanbieden op basis waarvan een lokaal bestuur en haar partners beslissingen kunnen nemen die bijdragen aan een klimaatbestendig watersysteem (grondwater, oppervlaktewater, hemelwater) en zo input geven aan een leefbare, waterbewuste en klimaatrobuuste gemeente en aan de ruimtelijke ontwikkelingen binnen de gemeente.
- Na uitvoering het grondgebied robuuster maken voor de gevolgen van klimaatverandering en voor de negatieve effecten van verharding en verstedelijking en eventueel ook bijdragen aan oplossingen voor het verlies aan biodiversiteit, hitte-eilandeffect, …
- De opmaak van een gebiedsgerichte visie en het oplijsten van adequate en maximaal brongerichte maatregelen en opportuniteiten om knelpunten en kansen inzake waterschaarste en wateroverlast aan te pakken, voor nu en in de toekomst, waarbij een win-win wordt beoogd op meerdere domeinen (bv. klimaatadaptatie, leefomgevingskwaliteit, biodiversiteit en fijnmazige groenblauwe dooradering, circulair watergebruik,…).
- Vanaf 2025 kunnen de lokale besturentoegang krijgen tot water gerelateerde subsidies indien een ambitieus HWDP werd opgesteld en goedgekeurd door de gemeenteraad.
Downloads
Hemelwater- en droogteplan Middelkerke
Maatregelencatalogus Middelkerke