Bescherm je tegen cybercriminelen!

Cybercriminaliteit stopt niet bij onze zone- of gemeentegrenzen. Computercriminaliteit is een wereldwijd fenomeen en maakt overal slachtoffers. Als politiezone krijgen we jammer genoeg vaak te maken met mensen die de dupe werden van cybercriminelen. Om ons steentje bij te dragen zet Politie Middelkerke daarom extra in op preventie. 

Bovenal, klik niet zomaar op een link.

 
Naar waar leidt de link waar je moet op klikken? Zweef met je muis over de link. Is de domeinnaam, het woord voor .be, .com, .eu, .org, … en voor de allereerste slash “/”, ook echt de naam van de organisatie?
 

Vertrouw geen onverwacht berichtje, mailtje. Ook niet van een knappe bink., of lieve dame.

Stuurde een knappe, maar voor jou onbekende bink je een vriendschapsverzoek? Maak je geen illusies, die is waarschijnlijk op iets anders uit. 

Laat je niet enerveren

Is het dringend? Hou je hoofd koel: kreeg je echt een eerste aanmaning tot betaling? Ken je die ‘vriend in nood’ wel? 

Cybersecurity kan je leren

Twijfel je over een bericht? Merk je ‘iets raars’ aan je computer? Blijf niet met je twijfel zitten! Vraag hulp aan vrienden of familie met wat meer ervaring. Meer info nodig? Neem een kijkje op www.safeonweb.be om bijvoorbeeld phishing te herkennen. 

Gebruik een veilig en uniek wachtwoord

Gebruik dus niet enkel de naam van je huisdier of de geboortedatum van je lief. Zo’n wachtwoord is in een mum van tijd gekraakt. Gebruik liever multifactor-authentificatie (MFA). Om in te loggen gebruik je dan meer dan één factor om jezelf kenbaar te maken, zoals een vingerafdruk in combinatie met een pincode

Ken je de persoon die je aanspoort?

Controleer het e-mailadres, ook op spellingsfouten. Maar let op: een legitiem e-mailadres is geen garantie. Wees ook op je hoede wanneer je een oproep krijgt van een nummer dat je niet herkent.

Maak regelmatig een reservekopie

Maak een back-up van de bestanden die belangrijk zijn voor jou. Dit kunnen bestanden op je computer of laptop zijn, maar ook foto’s op je smartphone of tablet.
Een back-up in de cloud is een goede keuze omdat die voor afstand zorgt.

Virusvrij internet is een utopie

Scan je computer en smartphone dus regelmatig op virussen, spyware en malware. Je weet maar nooit wie meekijkt.

Doe software-updates ten overvloede

Zorg ervoor dat je computer en smartphone goed beveiligd zijn en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn.

En wees steeds op je hoede!

Vind je de vraag vreemd? Een officiële instantie zal je nooit via mail, sms of telefoon vragen om je wachtwoord, bankgegevens of persoonlijke gegevens. Geef dus nooit persoonlijke gegevens, wachtwoorden, codes van je bankkaart of response codes door tijdens een telefoongesprek, sms of via mail.

Gratis lezingen rond cybercrime

Politie Middelkerke zet sterk in op preventie en biedt daarom gratis lezingen aan. Cybercrime expert hoofdinspecteur Debouck leert verschillende vormen van computercriminaliteit te herkennen en geeft heel wat praktische tips om je zo veilig mogelijk op het internet te begeven.

Interesse?

Contacteer Emilie Erard via emilie.erard@police.belgium.eu
of 059 312 312 om een afspraak vast te leggen.