Sociaal kopen
Woonmaatschappij Woonsprong
Heb je interesse om een sociale woning of bouwgrond te kopen? Schrijf je in bij woonmaatschappij Woonsprong. Hiervoor maak je een afspraak telkens op donderdag.
Meer info of een afspraak maken?
- Bel op 059 70 53 26 en blijf aan de lijn
- Juli & augustus: tussen 09.00 en 12.00 uur
- Vanaf september: elke werkdag tussen 09.00 en 12.00 uur en op maandag, dinsdag en donderdag ook tussen 14.00 en 16.00 uur
- Mail via kopen@woonsprong.be
Voorwaarden sociale koopwoning
Om in aanmerking te komen voor een sociale koopwoning, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen:
- Meerderjarig zijn;
- Eigendom : Op het ogenblik van de inschrijving op de wachtlijst geen woning in volle eigendom of volledig vruchtgebruik hebben, tenzij men zich inschrijft voor een woning gelegen in Oostende. In dit geval dient de woning binnen het jaar na verlijden van de aankoopakte van een sociale woning te worden verkocht.
- Inkomsten : Je inkomen mag niet te hoog en niet te laag zijn. Met inkomen bedoelen we het ‘gezamenlijk belastbaar inkomen' en de 'afzonderlijke belastbare inkomsten' op het laatst gekende aanslagbiljet voor de personenbelasting. Dit is ook het leefloon, de inkomensvervangende tegemoetkoming aan personen met een handicap en de van belasting vrijgestelde beroepsinkomsten uit het buitenland of verworven bij een Europese of internationale instelling. Het inkomen van de andere personen die mee verhuizen, telt ook mee.
Minimuminkomen | 10.795 euro |
Alleenstaande | 45.193 euro |
Alleenstaande gehandicapte | 49.706 euro |
Gezin | 67.783 euro |
Verhoging per persoon ten laste | 3.809 euro |
Procedure toewijzing
De toewijzing gebeurt in chronologische volgorde, rekening houdend met een aantal prioriteiten. De belangrijkste hiervan zijn:
- Gezinnen met drie of meer personen ten laste voorrang krijgen bij de toewijzing van een woning met meer dan drie slaapkamers.
- Jij of één van je gezinsleden heeft een bepaalde handicap en de koopwoning is specifiek aangepast aan die handicap. Deze voorrang geldt alleen voor koopwoningen en niet voor bouwgronden.
- Je woont in een woning die onteigend wordt. Je kunt er dus niet blijven wonen.
- Je hebt een voldoende lokale band hebt met de gemeente waarin de sociale woning of bouwgrond ligt.
Per register waar men zich inschrijft, dient 50€ inschrijvingsgeld betaald te worden.
Plichten
Bij aankoop van een sociale koopwoning verbindt u zich ertoe om deze woning 20 jaar lang persoonlijk te bewonen. Deze termijn gaat in op de datum van de authentieke verkoopakte.U bent dan ook verplicht de maatschappij onmiddellijk en vooraf op de hoogte te brengen van ieder voornemen tot vervreemding (verkoop, schenking,...), overdracht van een zakelijk recht (volle eigendom, vruchtgebruik, recht van opstal of erfpacht), of niet-persoonlijke bewoning.
Bij aankoop van een sociale kavel geldt een 10-jarige bewoningsplicht (te rekenen vanaf de voorlopige oplevering van de woning) en is er een bovendien een bouwverplichting. De op te richten woning moet binnen de 4 jaar na aktedatum winddicht zijn.
Bijkomende kosten
De prijs van een sociale koopwoning of kavel is uiteraard afhankelijk van de ligging, de oppervlakte, de grootte van de woning enz.
Voor een sociale koopwoning (nieuwbouw) betaalt u voor de aankoop een verlaagd btw-tarief van 6% bovenop de verkoopprijs.
Voor een sociale bouwgrond betaalt u de registratiebelasting (verkooprechten) bovenop de verkoopprijs.
De kosten, rechten en erelonen van de akte betaalt u ook, zowel bij de aankoop van een sociale woning als een sociale bouwgrond.