11 november in Middelkerke: Ereperk in ere hersteld
Naar jaarlijkse traditie herdenkt het gemeentebestuur van Middelkerke op 11 november gevallen Middelkerkenaars uit beide wereldoorlogen. Vanaf dit jaar krijgt die herdenking, naast de kransneerlegging, een tastbare dimensie dankzij het ontsluiten van het Middelkerkse ereperk op de begraafplaats aan de Veldstraat. Voor de gelegenheid kun je er op 11 november deelnemen aan een gegidste wandeling.
Operatie Opfrissing
Ook in Middelkerke veroorzaakten beide wereldoorlogen leed en miserie. Heel wat Middelkerkse oud-strijders – rechtstreeks of onrechtstreeks - kregen hun laatste rustplaats op het ereperk van de Middelkerkse begraafplaats. Die ereplek werd helemaal in ere hersteld.
Alle woekerplanten zijn weg, alle zerken staan netjes recht en er is een duurzaam beplantingsplan met bodembedekkers en bloemen. Daarnaast zijn er nieuwe paden aan en is het lijkenhuisje helemaal opgefrist.
Echo van Middelkerkse oorlogsverhalen
De gemeentelijke archiefdienst deed opzoekingswerk naar de personen die hier rusten. Samen met de dienst erfgoed ontsluiten ze alle beschikbare informatie aan de hand van een QR-code op de achterkant van de grafzerk. In het lijkenhuisje hangt een plattegrond van de begraafplaats en wat historische informatie. Zo kan iedereen op een simpele manier de persoonlijke verhalen van onze lokale oorlogsgeschiedenis ontdekken. Trouwens, hier liggen niet alleen gesneuvelden. Ook verzetslieden of weggevoerden kregen hier een laatste rustplek. Naast het ereperk liggen ook iets meer dan vijftig gesneuvelden van het Gemenebest en 2 Poolse soldaten.
Gegidste rondleiding op ereperk
Op 11 november kun je het ereperk bezoeken met een gegidste rondleiding. Die start om 14 u. Deelnameprijs is 5 euro en je krijgt met de nodige achtergrond en expertise inzicht wie op het ereperk een laatste rustplaats kreeg.
In het gemeentelijk infoblad De Sirene lees je telkens een specifiek verhaal van een Middelkerkse oorlogsbetrokkene en dat tot en met de editie mei-juni 2023.
We zoeken nog verhalen!
Heb je zelf familie die betrokken was in de wereldoorlogen? En ligt die persoon op de ereplek in Middelkerke? Heb je daar nog wat documentatie of foto’s van? Bezorg die dan aan de gemeentelijke archiefdienst. Zij digitaliseren en catalogeren deze kostbare informatie. Zo gaat de geschiedenis niet verloren en krijgt het de eer die het verdient.
archiefdienst@middelkerke.be