Verbod op pluimvee- en vogelmarkten en andere verzamelingen met pluimvee
Er zijn opnieuw besmettingen met hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij 2 hobbyhouders, respectievelijk in Sainte-Ode (provincie Luxemburg) en in Soignies (provincie Henegouwen). Rond deze besmettingen is telkens een tijdelijke bufferzone met een straal van ongeveer 3 km aangeduid. In deze zone geldt een vervoersverbod voor pluimvee, andere vogels en broedeieren en moet alle pluimvee binnen gevoederd worden.
Omdat het vogelgriepvirus zich vermoedelijk via markten heeft verspreid, worden de verkoop van pluimvee en vogels op de openbare markten en alle verzamelingen (tentoonstellingen, beurzen, …) met pluimvee voorlopig verboden.
Het FAVV vraagt alle pluimveehouders om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven.
Minister van Landbouw, Willy Borsus: “In ons land zijn in de afgelopen 2 weken een tweede en derde besmetting met vogelgriep bij hobbyhouders vastgesteld. Het onderzoek, dat mijn diensten hebben gevoerd, wijst op de openbare markten, waar pluimvee verkocht wordt, als bron van besmetting. Ik moet dus beslissingen nemen die de diergezondheid in al onze pluimveehouderijen beschermen. Lokaal, in de afgebakende bufferzones, is het strikt toepassen van de genomen maatregelen absoluut noodzakelijk om deze besmettingen niet te laten uitdeinen. Daarnaast verbied ik in het hele land de markten met pluimvee en andere vogels, evenals andere verzamelingen met pluimvee.”
Welke maatregelen worden genomen als gevolg van deze besmetting?
Net zoals 2 weken geleden in Wellin (provincie Luxemburg), is het virus ook nu aangetroffen bij hobbyvogels. Daarom is er rond de beide besmettingen een tijdelijke bufferzone met een straal van ongeveer 3 km afgebakend. In de provincie Luxemburg zijn daarbij delen van de gemeenten Sainte-Ode en Libramont-Chevigny betrokken, in de provincie Henegouwen enkel de deelgemeente Soignies. In deze bufferzones is alle vervoer van pluimvee, andere gehouden vogels en broedeieren verboden. Elke inwoner met pluimvee of vogels in deze zones moet binnen de 48h een inventaris overmaken aan de burgemeester, waarin aangeven wordt hoeveel en welke dieren gehouden worden. In de bufferzones moeten alle pluimvee en vogels binnen gevoederd en gedrenkt worden. Deze zones zullen ten minste 3 weken behouden blijven.
Gezien de eerste resultaten van het onderzoek aanwijzen dat het virus vermoedelijk verspreid is via openbare markten, zijn in de rest van het land de verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten en alle verzamelingen met pluimvee tijdelijk verboden.
Verzamelingen met enkel andere vogels dan pluimvee blijven nog toegelaten, op voorwaarde dat de gebruikelijke regels strikt opgevolgd worden. Zo moet elk dergelijk evenement aangevraagd worden bij het FAVV, moet een dierenarts toezicht houden en moeten alle deelnemers door de organisator geregistreerd worden. Belangrijk is ook dat alleen vogels mogen deelnemen die in de 10 dagen voordien opgesloten of onder netten gehouden werden.
Het FAVV herinnert er ook aan dat de professionele houders in het ganse land en alle hobbyhouders in de zones, waar veel watervogels aanwezig zijn, het ganse jaar door verplicht zijn om hun dieren binnen te voederen en te drenken. Deze zones zijn raadpleegbaar op de website van het Voedselagentschap (www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/natuurgebieden/).
Het FAVV vraagt ook alle pluimveehouders om waakzaam te zijn en onmiddellijk elk gezondheidsprobleem bij hun dieren aan te kaarten met een dierenarts.
Abnormale sterfte bij wilde vogels kan nog steeds gemeld worden op het gratis nummer 0800/99777.
Hoe zit het met de consumptie van vlees en eieren?
Consumenten kunnen gerust zijn: alle pluimveevlees en eieren zijn veilig en kunnen zonder problemen gegeten worden.
Een volledig overzicht van de maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV:
- Alle informatie over vogelgriep: www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/
- Informatie voor hobbyhouders: www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/hobbyhouders.asp
Contactpersoon voor de Nederlandstalige pers: Philippe Houdart 0478/500.178