Bewoners Sint-Pieters-Kapelle (Middelkerke) mogen naar huis na salpeterzuurlek in Zevekote (Gistel) -update 01/04

Gepost op 31/03/2017

Op zaterdag 1 april rond 11u30 besliste provinciegouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, om het provinciaal algemeen nood- en interventieplan naar aanleiding van het salpeterzuurlek in Zevekote (Gistel) op te heffen.

Ook inwoners van Zevekote kunnen naar huis, nog beperkte perimeter rond tank

Huisdieren

Bij de achtergelaten (huis)dieren kan op een eenvoudige manier vastgesteld worden of de dieren hinder ondervonden van de giftige gaswolk: hebben ze geen ademhalingsproblemen of last van tranende ogen, dan is er geen probleem.

Mensen met schade kunnen klacht indienen vanaf maandag 3 april

Personen die schade geleden hebben, kunnen vanaf maandag 3 april klacht indienen bij de wijkdienst van de lokale politie in het administratief centrum in Gistel (Heyvaertlaan 18).

Enkel op hoeve waar incident was, extra maatregelen

Enkel op de hoeve waar zich het incident voordeed is er vloeibaar salpeterzuur neergeslagen en worden er mogelijks extra maatregelen genomen. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) zal een risicoanalyse maken om te zien of er monsters genomen moeten worden alvorens tot verdere beslissingen over te gaan.

Alle andere zones werden door het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) ‘voedselveilig’ verklaard. Er wordt wel aangeraden om gewassen uit de tuin grondig te spoelen voor verbruik.

Water uit Kleinbazelgeleedbeek niet gebruiken

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft de Kleinbazelaargeleedbeek laten afsluiten. Bovendien mag dit water niet gebruikt worden

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op zaterdag 1 april om 9 uur kwam de provinciale crisiscel, onder voorzitterschap van de provinciegouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, naar aanleiding van het salpeterzuurlek in Zevekote (Gistel), opnieuw bijeen, in de brandweerkazerne in Gistel.

Stand van zaken

Om 6 uur begonnen de brandweerdiensten met de metingen van de concentraties van het salpeterzuur in de lucht. 

De crisiscel besprak er de gemeten waarden en volgende maatregelen werden genomen:

  •  Voor het verwijderen van het residu salpeterzuur in de inkuiping van de tank wordt de hulp van chemiebedrijf BASF ingeschakeld, omwille van hun expertise. De brandweer zet extra waterschermen in voor deze behandeling.
  • Enkel op de hoeve waar zich het incident voordeed is er vloeibaar salpeterzuur neergeslagen en dienen er extra maatregelen genomen te worden. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) dient daar stalen te nemen alvorens er verdere beslissingen genomen kunnen worden.  
  • Alle andere zones werden door het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) ‘voedselveilig’ verklaard. Er wordt wel aangeraden om gewassen uit de tuin grondig te spoelen voor verbruik.
  • De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft de Kleinbazelaargeleedbeek laten afsluiten. Bovendien mag dit water niet gebruikt worden.
  • In Sint-Pieters-Kapelle mogen de getroffen bewoners naar huis onder begeleiding van de brandweer. De coördinatie van het vrijgeven van de woningen gebeurt aan de kerk van Sint-Pieters-Kapelle; inwoners kunnen zich daar aanmelden.  

Na de vrijgave van een woning wordt gevraagd om die voldoende te ventileren.

Voor de inwoners van Zevekote (Gistel) is het nog afwachten.

Salpeterzuurlek in mestverwerkingsbedrijf in Gistel

Op vrijdagavond 31 maart ontstond tussen 19 en 20 uur een zwaar salpeterzuurlek. De gele gifwolk kwam vrij door een scheur in een ank van een mestverwerkingsbedrijf. De tank van 25.000 liter was ongeveer voor 60 % gevuld.

De gifwolk heeft zich verspreid in de richting van Zevekote (Gistel) en Sint-Pieters-Kapelle (Middelkerke). Beide dorpen werden geëvacueerd. Het ging over een 1000-tal personen. Er is sprake van 1 gewonde politieagent die bevangen is geraakt. Deze persoon werd verzorgd door de medische diensten en is momenteel al naar huis.

Via het hulpcentrum 100/112 én via de 101 werden brandweer, politie en medische diensten gealarmeerd. Op het terrein doen zij er alles aan om de noodsituatie te controleren en de slachtoffers de nodige hulpverlening toe te dienen.   

Aan de inwoners van Zande werd ook gevraagd preventief ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen.  

In overleg met de Directeur Commandopost Operaties (DIR CP-OPS), en met betrokken gemeenten besliste de provinciegouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, rond 21 uur om het provinciaal algemeen nood- en interventieplan te ontplooien. De crisiscel van de
gouverneur kwam toen samen onder zijn voorzitterschap in het Kamgebouw in Brugge, aan de achterkant van het station.

VOOR MEER OFFICIELE INFORMATIE OVER DE CRISIS

•  Twitter: @crisisWVL  - @provinciewvl    
•  Facebook: noodplanning West-Vlaanderen – Provincie West-Vlaanderen
•  Website: www.west-vlaanderen.be/crisiswvlwww.west-vlaanderen.be/nieuws
•  Algemeen noodnummer – 1771