Kerk van Middelkerke is blikvanger tijdens Open Monumentendag
De Middelkerkse Sint-Willibrorduskerk staat al jaren pal op het drukke centrale kruispunt van Oostendelaan, Westendelaan, Spermaliestraat en Kerkstraat. Tijdens Open Monumentendag op zondag 11 september geven lokale heemkundigen achtergond bij de kerk.
Drie bouwfasen
De huidige Sint Willibrorduskerk in Middelkerke is eigenlijk een samenvoegsel van drie bouwfasen. De oude witstenen toren is een overblijfsel van een zeventiende eeuwse kerk. Het bijgaand kerkgebouw werd, met uitzondering van de toren, gesloopt en in de plaats ervan werd een bakstenen neogotische kerk opgetrokken naar plannen van de Gentse architect Henri Van Overstraeten (1845).
Uitbreiding ondanks zomerkerk
Na vernieling in de Eerste Wereldoorlog werd de kerk weer opgebouwd naar vooroorlogs model. Toen het kerkbezoek tijdens de zomer beduidend de hoogte in ging, werd gedacht aan een uitbreiding. De toeristen wilden echter een zomerkapel, dat werd de Sint Theresiakapel aan de Leopoldlaan. Toch werd onder druk van de lokale geestelijkheid ook de hoofdkerk uitgebreid.
Prachtige kunst
In de periode 1932-35 kreeg de kerk een uitbreiding in zuidelijke richting, met ook een tweede bakstenen toren. Dat deel is ontworpen door de Oostendse architect Gustaaf Vandamme in neo-romaans-byzantijnse stijl. Het is een ruim vierkant gebouw met drie koren, een breed schip en smalle zijbeuken. Daarbij vallen de monumentale schilderijen op, die zijn het werk van de Gentse kunstenaar Oscar Hoge.
Apostel der Lage Landen
De kerk is gewijd aan Sint Willibrordus en dat merken we aan diverse elementen. Op het fronton, boven de toegang, staan naast Sint Willibrordus ook Christus en Maria Middelares afgebeeld Ook het retabel op het Willibrordusaltaar (1854) toont taferelen uit het leven van de heilige.
Mirakelkruis duikt weer op
Ook de legende van het mirakelkruis is het vermelden waard, dat werd tijdens de Beeldenstorm op het strand begraven en vergeten. Het kwam in 1657 spontaan weer aan de oppervlakte. Het kruis werd voortaan vereerd in de kerk van Middelkerke. Het staat opgesteld vooraan de rechterbeuk.
Nog meer verbouwingen
Bij de kerk hoorde ook de roepsteen. Dat is een plaats waar in vroegere tijden na de mis de officiële berichten werden publiek gemaakt.
De kerk is in recente tijden al meermaals gerestaureerd. Ook dat komt aan bod tijdens de Open Monumentendag.
Programma Open Monumentendag
13.30 u. uiteenzetting over de kerk en de geschiedenis van Middelkerke door Ronny
Van Troostenberghe, heemkundige
14.30 u. toelichting bij de restauratiewerken door architect Arnout Fonck van Félix en Partners
16 u. onthulling roepsteen en verrassingbezoek…
Meer info: David Stuyck, Dienst erfgoed en museum op erfgoed@middelkerke.be of 059 31 30 16.