Zeemansgraf
Het Zeemansgraf is een kunstwerk uit steen en smeedwerk van assemblagekunstenaar Eric Baeyens en brengt hulde aan de lokale IJslandvaarders.
Het verhaal achter het kunstwerk gaat terug tot het einde van de 19de eeuw, toen vissers met hun gammele visserssloepen tot wel zes maanden van huis weg waren om vis, meestal kabeljauw, te vangen. De bekendste onder de Lombardsijdse IJslandvaarders is Henricus Carolus Corteel (1863-1939), bijgenaamd ‘Pette’ Corteel, naar wie het plein genoemd is waar het kunstwerk werd neergepland.
“Met het kunstwerk eer ik de stoere vissersbonken die tot wel acht keer de wateren overstaken naar IJsland om vis te vangen”, vertelt Baeyens.
Het kunstwerk beeldt Pette Corteel af onder twee koperen bogen. “Het kunstwerk is hard als graniet, net als de IJslandvaarders.”
Locatie
Rechts van de kerk in Lombardsijde vind je een pleintje, het "Pette Corteelplein" genoemd, naar de lokaal wereldberoemde IJslandvaarder. Je vindt er ook een verhaalpaal met een volksverhaal rond vissersbijgeloof. De voormalige woning van Pol Corteel (1879-1968), een jongere broer van Pette, bevindt zich 500 meter verderop, in de Hoveniersstraat 1. Ook daar vind je een verhaalpaal.