Laat het gras groeien en scoor

Tuinen 10% van groenoppervlakte

Als we de oppervlakte van alle Vlaamse tuinen optellen, benaderen we de totale bosoppervlakte in Vlaanderen. Dus zonder overdrijven: tuinen bepalen met 10 % een groot deel van ons ecologische systeem. Om de biodiversiteit in onze tuinen levendig te houden is mei omgedoopt tot Maai Mei Niet, een nationale campagne die van je tuin “een rijkelijk buffet voor bijen, vlinders en andere bestuivers” maakt. 

Telweekend op 29 en 30 mei

Eigenlijk is ‘Maai mei niet’ één groot onderzoek aangestuurd door de KU Leuven en enkele andere ecologische organisaties. Bijentrafiek, bloemen en hoger gras zijn essentieel voor een gezonde tuin. Bloemen zorgen voor bijen, bijen zorgen voor bestuiving, hoger gras zorgt voor minder waterverdamping en dus meer afkoeling. Om zicht te krijgen hoe effectief minder maaien is, organiseren de initiatiefnemers een telweekend. Gewapend met een telformulier kun je vanop je terras het aantal bijen en bloemen turven. ‘Volkswetenschap’ ten top dus, want je kan je resultaten online indienen bij de onderzoekers. In ruil krijg je zicht op de ‘nectarscore’ van je tuin.

Minder doen, met meer resultaat

In de grote klimaatstrijd helpen alle kleine beetjes. De tuin is sinds corona voor veel gezinnen gestegen in de plezierpikorde. Nog nooit was de vraag naar groendaken, tuinvijvers en insectenhotels zo hoog. Nu kan je dus ook ecologische munt slaan uit een minder strikt beheer van je gazon en bloementuin. Zo stimuleer je het bijenbezoek al veel door je gras maar om de vier weken te maaien. Meer resultaat, door minder te doen dus.

Evenwicht tussen openbare netheid, veiligheid en ecologie

Doet het gemeentebestuur eigenlijk mee aan ‘Maai Mei Niet’? “Voor een stuk wel”, verklaart schepen voor groen Henk Dierendonck. “Het afgescheiden fietspad in de Kalkaertweg wordt niet gemaaid, net als het geboortebos in Sint-Pieters-Kapelle en de groenpartijen aan de Wilde Wijk in Westende. Ook de verschillende bermen krijgen hun eerste maaibeurt pas in juni. Voor de andere plantsoenen is het altijd rekening houden met openbare netheid en de verkeersveiligheid. Luc, onze groenspecialist, bepaalt ieder jaar een aantal zones die niet of later gemaaid worden. Een volledige maaistop zou resulteren in een complete overwoekering en tal van onbeheersbare groenpartijen, zeker nu het veel regent en koel blijft”, besluit Henk.

‘Maai Mei Niet’ is een initiatief van de KU Leuven, MijnTuinlab.be, Bond beter Leefmilieu, VELT en het Ministerie voor Natuur.