Zeedijk Westende is een parel van techniek

Meer groen

Dankzij de grasdijk werd er meer groen gerealiseerd. Daarbij werd de hellingsgraad van het strand verlengd en kreeg de zone het dichtst bij het huidige zeedijkniveau een duurzame, controleerbare begroeiing met helmgras en andere vasthoudende soorten. Het zeezicht vanop de zeedijk en de gelijkvloerse verdiepingen bleven gewaarborgd. De nieuwe facilityhuisjes werden ook allemaal in de ruimte van de zijstraten ingepland, zodat ook die geen belemmering vormen voor het zicht.

Deze nieuwe groenzones verbinden de bestaande duinen met de residentiële zones en de badkernen tot één groene parel aan de kust.

De GDU-zone bevindt zich vooral ter hoogte van de centrumstraten en bestrijkt 500 m tussen de Noordzeelaan en het Rauschenbergplein. Tussen surfclub de Kwinte en de Noordzeelaan komt 500 m grasdijk, net zoals vanaf het Rauschenbergplein tot aan De Rotonde (650 m).

Botanische tuin

De nieuwe promenade in Westende is een prachtig staaltje architectuur, maar er is ook ruimte voor natuur.
Die natuur is trouwens één van de belangrijkste beschermingsmiddelen tegen extreme weersomstandigheden.
De botanische tuin tussen het Rauschenbergplein en de Meeuwenlaan is een ode aan de planten en bloemen die onze kusten kleur geven en versterken.
In totaal bevat de botanische tuin zo’n 74 soorten en 21.000 bloembollen en planten. 

foto gemeente middelkerke


Het plantschema en de verschillende soorten brengt het ganse jaar door botanische betovering in dit unieke stukje zeedijk.


 

Meer zon

Naast een hogere bescherming, zal de nieuwe zeedijk het comfort op de zeedijk verhogen. Het ontwerp voorzag in een andere indeling van de bestaande horecaterrassen, zodat er meer vrije ruimte op de dijk komt. Dankzij de bredere zeedijk zal de zon er vroeger schijnen. Op sommige plaatsen zullen we tot 4 u. meer zon krijgen per dag. Dat betekent dat - afhankelijk van het seizoen - je je ochtendwandeling in de zon kan maken.

Zeker in de zones waar de grasdijk aangelegd werd, ga je heel snel in de zon kunnen wandelen.

Meer veiligheid

Masterplan kustverdediging

Onze kust is door bebouwing en het doorbreken van de beschermende duinengordel extra kwetsbaar bij extreme stormen. De afdeling maritieme dienstverlening en kust van de Vlaamse gemeenschap ontwikkelde daarom een masterplan kustverdediging waarbij het de meest kwetsbare plaatsen langs onze kustlijn in kaart brengt en oplossingen formuleert voor een meer beschermende kustinrichting.

Golfdempende uitbouw en grasdijk

In Westende koos men ervoor om de bestaande ‘harde’, stenen zeedijk deels om te vormen met natuurlijke en zachte ingrepen zodat het nieuwe geheel een groene en ruime promenade werd. Twee verschillende bouwprincipes smeden dat nieuwe geheel. Bij de zogenaamde golfdempende uitbouw (GDU) kreeg de bestaande wandeldijk een nieuw lager gelegen wandelpad naast zich. De GDU zorgt ervoor dat sterke golfslagen hun kracht verliezen vooraleer ze het huidige niveau van de zeedijk bereiken.

Grasdijk

De grasdijk is een gecontroleerde duin die dankzij de begroeiing het zand beter zal vasthouden. Tegen de zeedijk zelf vormt die begroeiing een statische 'grijze' duin. Onderaan het strand wordt die duin iets levendiger zodat die het zand beter zal tegenhouden.

Meer toegankelijkheid

Het ontwerp hield ook rekening met meer toegang tot het strand. Ook voor mensen met buggy's of rolstoelen. Langs het Westendse traject werden 4 specifieke toegangen ingericht.

#MkPromenade werd gerealiseerd door:

Het gemeentebestuur Middelkerke is bouwheer, 

met de financiële steun van:                          

 

 

 

Deze partners zorgen voor de uitvoering: