Nieuwe zeedijk Middelkerke: welke vragen hadden jullie na de infomarkt?

Gepost op 14/05/2025

Welke vragen hadden jullie over de nieuwe zeedijk Middelkerke?

Op zaterdag 10 mei bezochten zo’n 1.000 geïnteresseerden de infomarkt over de nieuwe zeedijk in Middelkerke. Het project tovert de zeedijk om tot een groene promenade met meer zon, meer groen en meer ruimte. Ondertussen is het concept en de bouwmethode goed ingeburgerd. Toch hadden de bezoekers een resem interessante vragen en bedenkingen. Een kort overzichtje.

Hoe compenseert het project de verdwenen parkeerplaatsen?

Tijdens de infomarkt waren mobiliteit en parkeren de belangrijkste aandachtspunten. Zowel aan de zone tussen Louis Logierlaan en Johannastraat als op het Arthur De Greefplein verdwijnen een aantal parkeerplaatsen. Om die te compenseren wil het gemeentebestuur de vergunningszone voor bewonersparking uitbreiden.

Langs de dijk tussen het Grand Hotel Bellevue en de Louis Logierlaan blijven alle parkeerplaatsen  behouden. Wel verandert de rijcirculatie in deze zone. Zo zijn de overblijvende parkeerplaatsen beter bereikbaar. De ruime parkeerzone langs de Koninginnelaan en de zeedijk kan zo aan de oostelijke kant van Middelkerke optimaal benut worden.

Het project kiest duidelijk voor een betere inzet en een meer esthetische aanpak van de beschikbare ruimte met voorrang aan beleving, groen en bewegingsruimte. Een aanpak die trouwens door de overgrote meerderheid wordt toegejuicht.

Is er genoeg fietsenstalling voorzien?

In de vernieuwde zeedijk verdwijnt de kenmerkende reling tussen de wandeldijk en de dijkhelling. Die reling wordt vaak gebruikt om fietsen aan te stallen. Om de nieuwe promenade zo obstakelvrij te houden, komen er in iedere zijstraat fietsstallingen (of fietsnietjes). 
 

Is er rekening gehouden met toegankelijkheid naar zeedijk en strand voor iedereen.

De nieuwe promenade heeft dankzij de talrijke wandelpaden, de zachtere hellingen en de GDU meer toegangspunten tot het strand. Voor rolstoelgebruikers en mensen met een handicap worden speciale hellende vlakken aangelegd op cruciale punten. Aan de strandbars zijn er ook verlengde toegangspaden naar het zacht zand.

Tijdens de aanleg van de golfdempende uitbouw (GDU) in Middelkerke wordt de steile hellingsgraad aan weerszijden van Silt afgevlakt door een nieuwe trage trap met leuning. Dat maakt de golfdempende uitbouw aan weerszijden van Silt een stuk toegankelijker.

 

Welke evenementen gaan plaatsvinden op het Arthur De Greefplein

Gezien de afmetingen en de capaciteit zal het toekomstig vernieuwde Arthur De Greefplein geschikt zijn voor kleine tot middelgrote evenementen zoals concerten, markten of een fandag bijvoorbeeld.

Grote massa-evenementen komen er zeker en vast niet.

Bekijk de plannen van het vernieuwde Arthur De Greefplein

Welke vragen waren er nog?

Net zoals in Westende, krijgt Middelkerke enkele handige stranddouches, zowel in de GDU-, als in de grasdijkzone.
De kijkrichting van de zitbanken langs de wandelpaden in de grasdijk kan omgekeerd worden, zodat je naar de zee kijkt als je op zo’n bankje zit.
De opgebouwde bankjes op de keermuur blijven weg van zee gericht.

Wanneer starten de werken nu eigenlijk?

In het najaar van 2025 vinden er al voorbereidende nutswerken plaats. De eigenlijke uitvoeringswerken van de zeedijk starten in september 2026 in de zone tussen Silt en het Arthur De Greefplein. Tegen juni 2029 moeten alle werken afgerond zijn.

Bekijk de ruime planning van de werken

En wat gebeurt nu in afwachting?

Nu is het projectteam volop bezig met de voorbereiding van de verschillende rapporten en studies om de omgevingsvergunning te bekomen.